Eugen Nicolăescu: Am văzut că se dădeau bani pe nişte programe de sănătate care nu aveau niciun efect, i-am tăiat.

De AGERPRES 20 Ianuarie 2013, 12:05 Sanatate
Pentru pacienţii internaţi în privat suma decontată a fost de 216 milioane de lei, ministrul precizând că nu a avut acces la date pentru a vedea pe ce au fost cheltuiţi banii. El a explicat că sunt două tipuri de date - o parte sunt la CNAS, iar pentru detalii datele se obţin de la o instituţie subordonată Ministerului Sănătăţii - Şcoala Naţională de Sănătate Publică -, ce are rolul să spună cum este decontată fiecare patologie în parte.

Totuşi, după cum a spus ministrul, pe baza unor date furnizate de CNAS, la Constanţa de exemplu în regim privat s-a decontat 3.321 de lei pe caz, în 2012, în timp ce la spitalul public suma decontată a fost de 1.619 lei, cu 1.702 lei mai puţin. La Bihor, s-a decontat 3.861 lei, la privat, în timp ce în sectorul public, doar 1.964 lei, iar la Cluj în privat s-a decontat 6.250 lei pe caz, faţă de 1.913 lei în sectorul public.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că, săptămâna viitoare, după ce se vor termina discuţiile pe marginea Legii bugetului de stat, intenţionează să înceapă discuţiile cu mediul privat şi pe baza datelor pe care le are Ministerul Sănătăţii să se hotărască ce se va face mai departe.

'Săptămâna viitoare, după ce vom termina cu legea bugetului în Guvern vreau să încep nişte discuţii deschise, sincere, corecte cu tot mediul privat şi să punem pe masă absolut toate datele pe care le avem şi numai pe ele să putem să hotărâm mai departe care va fi viitorul', a spus el.

Eugen Nicolăescu a menţionat că anumite orientări sunt deja structurate şi anume finanţarea în continuare a ambulatoriului, pentru care sumele au fost mărite în acest an cu 50%.

El a arătat că sumele mai mari alocate 'policlinicii' au fost luate de la programe de sănătate care nu au fost eficiente.

'Eu încerc să spun că a fost o dezechilibrare a componentelor cumplit de mare şi atunci am luat câteva lucruri la rost. Am văzut că se dădeau bani pe nişte programe de sănătate care nu aveau niciun efect, i-am tăiat, am văzut că se dădeau bani mai mult pentru anumite sectoare care nu produceau, de asemenea, niciun fel de eficienţă, niciun fel de ameliorare a stării de sănătate a oamenilor, le-am suprimat. Banii aceia i-am luat şi i-am dus către policlinică. Sigur, va trebui acum să facem metodologie, norme de lucru prin care medicul de la UPU sau medicul din spital să-i spună pacientului: dv. nu sunteţi atât de grav ca să vă internez, mergeţi alături, aici, la noi, la policlinică, că tot noi, medicii spitalului, deci, că tot de servicii medicale de bună calitate veţi beneficia şi după aceea, dacă doamne fereşte, o să fie nevoie vă internăm (...) Eu cred că printr-o asemenea măsură bine susţinută bine popularizată, bine condusă şi controlată vom putea să ameliorăm situaţia din spitale', a afirmat Nicolăescu.

Pe de altă parte, sumele rezultate din micşorarea finanţării sistemelor private ar putea fi folosite pentru modernizarea spitalelor publice.

'Nu întâmplător considerăm că micşorarea finanţării spitalelor private ne poate ajuta cu aceşti bani - am făcut noi o socoteală cam 220 de milioane de lei - putem să îi ducem către sectorul spitalicesc public, dar nu peste tot (...) Avem 53 de spitale pe care noi vrem să le facem de excelenţă, vrem să le considerăm că acestea pot, în timp, să le concureze, să rivalizeze cu orice spital privat. Pentru asta trebuie bani şi am făcut un program, de exemplu, pentru anestezie şi terapie intensivă (...) Eu sper că în trei ani de zile, cum am vorbit cu Raed Arafat - să le aducem la linia normalului. Începem anul acesta cu secţiile de anestezie şi terapie intensivă, la anul vom începe cu blocurile operatorii şi în ultimul an să începem cu partea de cazare în care omul să simtă că nu stă la închisoare', a spus Nicolăescu.

Demnitarul a subliniat însă că 2013 va fi un an foarte greu, în care trebuie plătite datorii din anul anterior.

Pe de altă parte, ministrul a afirmat că în viitorul Contract-Cadru spitalul care are cea mai mare clasificare va primi cel mai mare tarif, iar cel care are cea mai mică clasificare, suma cea mai mică. Acest lucru se face pentru a regla sistemul de decontare dintre spitalele publice din România.

În legătură cu datoriile, Nicolăescu a precizat că 75% vor fi plătite în acest an, iar 25% - anul viitor. El a arătat, în context, că a avut discuţii cu reprezentanţii producătorilor de medicamente pentru plata etapizată a datoriilor.


Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri seara, într-o emisiune la Antena 3, că în 2012 în spitalele private au fost internaţi 59.459 de pacienţi, în timp ce în spitalele de stat - 2.825.000.


 

Autor AGERPRES 20 Ianuarie 2013, 12:05 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate