Despre sodiu

De Redactia 10 Decembrie 2010, 22:02 Sanatate
Sodiul este un microelement având proprietatea de a menţine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, spre deosebire de potasiu, care realizează acelaşi lucru, dar pentru interiorul acestora. În organism, sodiul intervine şi în menţinerea echilibrului acido-bazic, favorizînd astfel excitabilitatea musculară. De asemenea, previne insolatiile şi contribuie la bună funcţionare a sistemului nervos şi a musculaturii. Nivelul sodiului existent în organism este reglat de rinichi, care cresc sau scad excreţia, în funcţie de cantitatea ingerată. Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 grame. Sodiul natural e alcanizant al mediului intercelular, inclusiv al celui din intestinul subţire.
 
Necesarul zilnic de sodiu este de 1-2 grame (aflat în 3-5 g de sare de bucătărie - NaCl), dar sporeşte mult în raport cu temperatură ridicată, muncă fizică grea etc. Se afirmă că, în mod normal, un consum de 5 g sodiu pe zi, corespunzând la 8 g sare de bucătărie, nu poate fi dăunător organismului. Din păcate, consumul curent depăşeşte cu mult aceste cantităţi, ajungându-se frecvent la un consum de 10-15 g sare pe zi, adică 6-9 g sodiu; în afecţiunile cardiace şi în cele renale consumul de sodiu (sare) trebuie mult redus. În schimb, celor afectaţi de aceste neajunsuri, precum şi celor cu tendinţe spre obezitate, li se recomanda consumul de sare marină, nerafinată, obţinută prin evaporarea apei de mare. În acelaşi context, e de preferat sărea grunjoasă în locul sării-albe, rafinate.
 
După consumul unor alimente foarte sărate, organismul reţine o cantitate mai mare de sodiu decât în mod obişnuit, situaţie în care potasiul este elementul ce asigură diureză, adică eliminarea din organism a apei cu surplus de sodiu. De fapt, în organism, mult sodiu înseamnă puţin potasiu. În situaţii de utilizare a diureticelor, la tratarea hipertensiunii arteriale, se recomanda doze de potasiu mai ridicate decât cele obişnuite (sare dietetică).
Pierderile de sodiu sunt foarte mari prin transpiraţie, iar insuficienţa sodiului în organism duce la scăderea tensiunii arteriale sub valorile normale, precum şi la deshidratare, punând în pericol starea de sănătate.
 
Principalul furnizor de sodiu pentru organism este sărea de bucătărie, în care acest mineral reprezintă 39%, restul de 61 % fiind reprezentat de clor. La acoperirea necesarului zilnic de sodiu contribuie, într-o mică măsură, şi sodiul natural, restul de 80% provenind din alimentele sărate. De aici se poate deduce că excesul salin din organism se produce că urmare a ingerarii unei prea mari cantităţi de sare. Valorosul sodiu natural se găseşte îndeosebi în alimente de origine vegetală.




 

Autor Redactia 10 Decembrie 2010, 22:02 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii