Criza norvirului nesolutionata la Judetul Braila

De Redactia 24 Februarie 2019, 23:04 Sanatate

Domnule Prefect al Judetului Braila,
Domnule Presedinte al Consiliului Judetean Braila,
Doamna Manager al Spitalului Judetean de Urgenta Braila,
Domnule Director al Directiei de Sanatate Publica Braila,
Domnule Presedinte al Consiliului de Etica al Sp.jud.Braila   

Ma numesc Vlase Constantin, presedinte al Asociatiei Persoanelor Afectate-Braila (APA-Braila), cu sediul in Braila, str. Comrtei nr.5, bl.25, sc.2, ap.41, tel.0755912225, ONG infintat in data de 20.09.2010, ce are ca statut apararea drepturilor pacientilor HIV/SIDA din Braila, ONG care este membru cu drept de vot al Federatiei UNOPA - Bucuresti, fiind si membru in Consiliul Director al acestei Federatii.

In aceasta calitate va aduc la cunostinta ca, la nivelul intregii tari a existat o criza privind pretul Norvirului, un antiretroviral ce intra in componenta schemelor de tratament, al unor pacienti HIV, motiv pentru care, acest medicament le-a fost distribuit cu restrictie (cate 10 pastile de pacient) celor care il au in schema la inceputul lunii februarie, cu speranta rezolvarii crizei. Problema este ca, la aceasta ora respectivii pacienti au ramas fara acest medicament, fara de care nu pot sa-si mai administreze nici celelalte antiretrovirale care compun schema de tratament.

Astfel, pe plan medical este catastrofal pentru pacientul HIV/SIDA, care a intrerupt deja tratamentul, pentru ca pot apare complicatii care duc la scaderea imunitatii organismului si, in final, la decesul pacientilor si asa greu incercati de astfel de intreruperi. Pe partea cealalta, tot din cauza intreruperii acestui tratament, virusul HIV, capata rezistenta la schema curenta, aceasta nemaifiind valabila in continuare fiind nevoie de inlocuirea acesteia cu o schema noua, mult mai costisitoare pentru pacient, dar si din punct de vedere bugetar, noua schema fiind din start mai scumpa ca precedenta, iar implementarea ei necesita niste investigatii suplimentare, care solicita fonduri mai mari de cheltuieli, fonduri care si asa sunt limitate.

Revenind la problema crizei Norvirului, va aduc la cunostinta ca m-am interesat la celelalte ONG-uri de profil din tara, primind informatia ca s-a rezolvat aceasta criza inca de acum 7 zile, adica exact cat sa nu se intrerupa administrarea corecta a schemei de tratament. La Spitalul Judetean ni s-a dat raspunsul ca inca nu s-a primit acceptul de la Guvern (Ministerul Sanatatii) de a incepe achizitionarea acestui medicament. Medicamentul este in depozit, are pretul fixat si se asteapta acceptul si apoi putem avea medicamentul in maxim 48 ore.

Am facut apel la Domnul Director al UNOPA, pentru a verifica la Minister aceasta situatie si a interveni pentru a urgenta aceasta situatie de criza. Dansul mi-a intarit informatiile primite de la ONG-urile din tara, ramanand surprins ca la Braila nu a ajuns acceptul. In urma interventiei Dansului s-a constatat o totala indiferenta a celor de la aprovizionare, care nu si-au dat interesul de a rezolva aceasta problema.

Aceasta situatie s-a mai intamplat si in criza din anul 2010-2011, cand cei de la aprovizionare se limitasera doar la a face comanda si a o lasa undeva in sertare in asteptare, de am fost nevoiti sa intervenim, inclusiv cu presa locala, pentru ca in 24 ore sa avem tratamentul, care nu ni-l dadusera de circa 14 zile.

Pacientii HIV/SIDA, nu sunt niste masini care le parchezi in garaj,pana le vin piesele de schimb, ci au nevoie de o mare atentie din partea celor care iau salarii pentru a se ocupa de nevoile lor. De aceea rog sa analizati aceasta situatie de criza, sa verificati si sa luati masuri severe, ca acolo unde se decide sanatatea pacientilor sa stea pe posturi salariati care sa-si merite banii pe care ii iau pe spatele nostru.

Nu vreau sa fiti surprinsi ca am sesizat pe toti reprezentantii pentru ca numai asa reprezentantul Guvernului in teritoriu, cu reprezentantul Autoritatilor Locale si cu reprezentantii, avand un dialog comun, nu mai dau vina unul pe altul ci vor cade de acord si vor lua cea mai buna decizie.

Cu respectul cuvenit!
Vlase Constantin-presedinte APA-Braila, membru in Consiliul Director al UNOPA -Bucuresti

 

Autor Redactia 24 Februarie 2019, 23:04 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii