Aproximativ 800 de cupluri vor beneficia de programul MS de fertilizare in vitro

De AGERPRES 29 Martie 2011, 22:14 Sanatate
Ministerul Sanatatii va începe, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro si embriotransfer în scopul de a asigura fondurile necesare realizarii procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, a anuntat, marti, într-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Bugetul programului este de 4 milioane de lei si va sustine financiar o sigura procedura de fertilizare in vitro în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere, adica 1.200 de euro pentru procedura si 300 pentru cuplu daca procedura are succes, a explicat Attila Cseke.

"În România exista 19 unitati sanitare, publice si private, în care se fac proceduri de fertilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele doua centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sârbu" si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfasura si în unitatile private care aleg sa îl acceseze. Mentionez ca institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient coplata", a spus ministrul.

Criteriile de includere în program sunt urmatoarele: vârsta femeii trebuie sa fie între 24 si 40 de ani, întrucât medicii specialisti au ales acest interval de vârsta pentru ca rata de succes a interventiei este mai mare de 28,2%. Un alt criteriu este acela ca cel putin un membru al cuplului sa detina cetatenie româna, cu domiciliul stabil în România. De asemenea, cel putin un membru al cuplului este obligat sa detina statutul de asigurat de cel putin 24 de luni, cuplul sa fie stabil casatorit de cel putin doi ani si niciunul din membrii cuplului sa aiba copil în viata.

Pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de fertilizare in vitro indiferent daca a mai avut sau nu o asemenea încercare. De asemenea, trebuie ca rezerva ovariana în limite normale sa fie probata de o analiza speciala, iar cuplul - autolog, adica sa fie sot si sotie si nu sa fie o persoana din afara cuplului.

Ministerul Sanatatii a precizat ca, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Transplant, în 2007 au fost efectuate 1.017 fertilizari in vitro, iar în 2008 - 1.558. "Cifrele sunt însa subevaluate", a precizat ministrul Sanatatii.


 

Autor AGERPRES 29 Martie 2011, 22:14 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate