Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală – aprilie 2020
În cursul lunii aprilie 2020, DirecÅ£iile judeÅ£ene sanitare veterinare ÅŸi pentru siguranÅ£a alimentelor precum ÅŸi a municipiului BucureÅŸti au efectuat 2.212 controale în unităţile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii ÅŸi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare ÅŸi alcoolice precum ÅŸi unităţi de depozitare – alimentare, seminÅ£e, legume fructe.
Controalele au fost efectuate la nivel naÈ›ional È™i au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiÅ£iilor de înregistrare, autorizare È™i funcÈ›ionare a unităților, a modului de întreÈ›inere È™i igienizare a spaÅ£iilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiÈ›iilor de prelucrare È™i de depozitare a materiilor prime ÅŸi a produselor finite, a cerinÈ›elor de trasabilitate È™i a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenÅ£a documentelor ÅŸi a informaÅ£iilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Ca urmare a neregulilor constatate È™i încălcării prevederilor legislaÈ›iei în domeniul siguranÈ›ei alimentelor au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienÈ›elor constatate È™i s-au aplicat 24 de sancÈ›iuni contravenÈ›ionale în valoare totală de 104.800 de lei.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menÈ›ionăm:
– neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă È™i fabricaÈ›ie cum ar fi: neîntreÈ›inerea igienică a spaÈ›iilor de depozitare, întreÈ›inerea necorespunzătoare a spaÈ›iilor È™i/sau tehnologice de producÈ›ie – zone cu mucegai, iluminare neprotejată, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanÈ›e destinate operaÈ›iunilor de dezinfecÈ›ie, neefectuarea operaÈ›iunilor de DDD în condiÈ›iile legislaÈ›iei specifice domeniului alimentar;
– neconformităţi privind monitorizarea È™i implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
– neconformităţi legate de asigurarea trasabilității È™i conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);
– neconformităţi privind întreÈ›inerea È™i igiena echipamentului de protecÈ›ie sanitară a personalului muncitor È™i/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;
– alte tipuri de neconformități (desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-vetrinar È™i pentru siguranÈ›a alimentelor, neanunÅ£area începerii activităţii de către operatorii alimentari).
În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor ÅŸi instrucÈ›iunilor din Programul de supraveghere ÅŸi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenÅ£a ÅŸi încadrarea calității produselor alimentare în limitele maxime admise privind prezenÈ›a de reziduuri de pesticide, contaminanÅ£i ÅŸi alte substanÅ£ele interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente È™i de pe suprafeÈ›e/ustensile de lucru din unitățile de industrie alimentară.
Servicicul Comunicare și Logistică Documentară
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu