Flotila Fluvială organizează Ziua Marinei Române în trei oraşe de la Dunăre

De AmosNews 06 August 2019, 16:26 Romania

Ziua Marinei Române va fi marcată de Flotila Fluvială prin numeroase evenimente, la care vor participa sute de marinari militari, nave fluviale şi tehnică militară.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor. În anul 2009, această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sărbătoarea marinarilor este astăzi un amplu festival al mării şi Dunării, dar şi al tradiţiilor marinăreşti.

Anul acesta, manifestările vor începe vineri, 9 august, în Brăila, oraş cu rezonanţă în istoria Forţelor Navale Române, iar evenimentele organizate de Flotila Fluvială vor continua la Tulcea, şi Galaţi, până miercuri, 15 august 2019, când este programat cel mai mare spectacol naval pe Dunăre din România.

Militarii fluviali vă dau întâlnire în Brăila Mall, vineri 9 august, unde au pregătit mai multe surprize: expoziţii de navomodele, instrumente de lucru pe hărţile de navigaţie şi echipamente militare specific infanteriei marine, prezentarea ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ de marină, proiecţii de filme şi ateliere interactive de moduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj, toate acestea vor fi asortate cu un concert susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila. Pentru cei mici, marinarii au pregătit întâlniri cu Zeul Neptun, piraţi şi nimfe, dar şi un foto-corner pentru păstrarea amintirilor acestei zile.

Sâmbătă, 10 august, în intervalul orar 09.00-13.00, Porturile Militare Brăila şi Tulcea se vor muta pe Falezele Dunării. La Brăila, în dreptul morii Violatos, iar în Tulcea, în zona centrală a Falezei Dunării, pentru a oferi publicului larg posibilitatea de a vizita navele militare şi pentru a cunoaşte tehnica, echipamentele şi armamentele utilizate de marinarii Flotilei Fluviale. Cu acest prilej, alaiul Zeului Neptun va provoca publicul brăilean la jocuri şi concursuri marinăreşti- fuga în saci, oul în lingură şi parâma. Navele militare fluviale vor participa în Galaţi, duminică, 11 august, în intervalul orar 09.00-12.00, la Ziua Porţilor Deschise, organizată pe faleza municipiului.

Muzica Militară a Forţelor Navale şi-a câştigat un renumit prestigiu de-a lungul timpului, fiind un vector cultural-artistic deosebit al Forţelor Navale. Instrumentiştii militari vor susţine concerte în aer liber, sâmbătă, 10 august, în intervalul orar 18.00-20.00,în zona centrală a Falezei Dunării Tulcea şi duminică, 11 august, în intervalul orar 10.00-12.00, pe faleza Dunării din Municipiul Galaţi.

Repetiţiile generale pentru cel mai mare spectacol naval pe Dunăre din România vor avea loc, concomitent, luni, 12 august, orele 09.00-12.30, în oraşele Brăila şi Tulcea. Sute de marinari, nave militare, scafandri şi infanterişti marini îşi vor sincroniza acţiunile, pentru a prezenta, în mod impecabil, publicului larg spectacolul naval din data de 15 august.

Flotila Fluvială organizează, în memoria celor care îşi dorm somnul de veci în adâncul apelor, ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane de flori, în garnizoana Galaţi, duminică 11 august, orele 11.00-12.00 la Cimitirul Eternitatea şi în garnizoana Tulcea, miercuri 14 august, orele 10.00-11.00 la Cimitirul Eroilor.

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 19, cel mai mare spectacol naval pe Dunăre al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 09.00-13.00, la Brăila şi Tulcea şi între orele 18.00-19.30, la Galaţi.

Căpitan Nicoleta BURLACU
Birou Informare şi Relaţii Publice Flotila Fluvială Brăila

 

Autor AmosNews 06 August 2019, 16:26 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii