Unirea de la 1918 - dezbatere organizata de Platforma Civica Actiunea 2012

De Redactia 25 Martie 2013, 19:40 Romania
Marti, 26 martie, de la ora 14:00, în sala „Nicolae Balcescu” a Palatului Parlamentului va avea loc dezbaterea "27 martie  1918 – Unirea Basarabiei cu România, model pentru integrarea europeana a Republicii Moldova”. Evenimentul organizat de Platforma Civica „Actiunea 2012” în parteneriat cu Centrul  pentru Cultura, Istorie si Educatie, Fundatia Nationala pentru Românii de Pretutindeni si Consiliul Mondial Român.

La dezbaterea prilejuita de împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor participa oameni politici din partea tuturor partidelor, reprezentanti ai societatii civile cu preocupari legate de problematica reunirii celor doua state românesti, profesori, cercetatori si jurnalisti de pe ambele maluri ale Prutului.

Dezbaterea de la Parlamentul României se înscrie într-o serie de evenimente organizate de Platforma Civica „Actiunea 2012” în mai multe localitati din dreapta si stânga Prutului, pentru a marca sarbatoarea Unirii.

Au confirmat prezenta la acest eveniment: ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renita, primul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, precum si parlamentarii din Legislativul de la Bucuresti Viorel Grigoras, Aurelian Mihai, Sanda Maria Ardeleanu, Ionut Savoiu, Eugen Tomac, Theodor-Catalin Nicolescu, Andrei Dominic Gerea, Radu Zlati, Dan Cristian Popescu, Remus Cernea, Octavian Liviu Bumbu, Lucian Sova, Sebastian-Aurelian Ghita, Mircea Dolha, Catalin Croitoru, Marius Lucian Obreja.

Institutul Cultural Român în parteneriat cu Platforma Civica ‚Actiunea 2012”, organizeaza concerte la Cahul si Chisinau, spectacol de teatru la Balti, spectacolul inedit de reconstituire istorica la Chisinau "Lectia de istorie: DACII SI ROMANII”.
 
Platforma Civica ‚Ac?iunea 2012” organizeaza marsuri unioniste la Iasi, Bals, Craiova, Galati, flash-mob-uri, receptii, concurs de arta discursiva.

Actul Unirii cu Basarabia, votat de Sfatul Tarii la 27 martie 1918, stipula ca "Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric si dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor de azi înainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei România. Traiasca unirea Basarabiei cu România de-a pururi si totdeauna!”.

 

Autor Redactia 25 Martie 2013, 19:40 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii