Studiu privind deficitul de talente pentru noi angajati

De A.Frangu 09 Iulie 2013, 11:29 Romania
ManpowerGroup Romania a anunţat rezultatele celui de-al şaselea Studiu privind Deficitul de Talente. În vreme ce deficitul global continuă să se intensifice, 54% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăţi în a găsi personal cu abilităţile potrivite.

La nivel global, 35% din peste 38,000 de angajatori participanţi la sondaj raportează că au probleme în a ocupa locurile de muncă vacante datorită lipsei de talente disponibile. Aceasta reprezintă o uşoară creştere comparativ cu studiul din 2012 şi este cea mai mare proporţie de angajatori exprimându-şi această îngrijorare legată de deficitul de talente din 2007 și până în prezent.

Aici în România, angajatorii raportează un deficit de talente de 54%, în creştere cu 9 puncte procentuale comparativ cu 2012, situându-se cu 19 puncte procentuale peste media globală şi respectiv 28 puncte procentuale peste media regională EMEA. Topul poziţiilor cu deficit de talente în România este aproape identic cu cel din 2008, cand sondajul a fost demarat şi pentru România, posturile vacante pentru Ingineri şi Muncitori calificaţi fiind cele mai dificil de acoperit pentru al şaselea an consecutiv.

"Faptul că mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultăţi în a ocupa poziţiile vacante poate părea surprinzător având în vedere că rata şomajului este de 7.3%. În ciuda numărului crescând de concedieri şi a numărului mare de şomeri, există o criză acută de talente şi o nepotrivire privind competențele în România, iar acestea se încadrează într-un fenomen global" a declarat Valentin Petrof Country Manager al ManpowerGroup Romania.

"Rata natalităţii scade iar populaţia îmbătrâneşte. Aceasta înseamnă că există surse din ce în ce mai limitate de talente aflate într-un interval de vârstă optim pentru muncă. Lipsa candidaţilor care să posede competenţele potrivite va continua să frâneze performanţele afacerilor," conform declaraţiei D-lui Petrof.

Tendinţele emergente pun o valoare fără precedent asupra talentului- ca fiind principalul motor privind succesul în afaceri. Aceasta nu face decât să intensifice competiţia pentru candidații cu talente dovedite ce posedă acele abilităţi de care angajatorii au nevoie. Mai mult, persoanele cu competențe pentru care există o cerere mare vor deveni mai selective atunci când îşi evaluează opţiunile de angajare, forţând companiile să dezvolte strategii mai bune de recrutare si retenţie.

O privire mai atentă asupra rezultatelor la nivel global ale sondajului arată că deficitul de talente este endemic în toată lumea – dar cel mai acut se manifestă în Japonia (85% dintre angajatori), Brazilia (68%), India (61%), Turcia (58%) şi Hong Kong (58%). Angajatorii din Irlanda (3%), Spania (3%), Africa de Sud (6%), Olanda (9%) şi Cehia (9%) sunt cei mai puţin probabili să se confrunte cu un deficit.

Cercetările indică la nivel global că rolurile de muncitori calificaţi, ingineri şi reprezentaţi vânzări sunt cele mai greu de acoperit – situaţia rămânând neschimbată încă de anul trecut. Companiile raportează şi că poziţiile din Contabilitate şi Finanţe, dar şi cele de conducere devin din ce în ce mai greu de ocupat.

În ciuda faptului că au recunoscut impactul pe care deficitul de talente îl are asupra afacerii lor, un surprinzător procent de 22% dintre angajatori nu intenţionează să acţioneze în a identifica noi metode pentru a redresa aceste minusuri. De asemenea, ManpowerGroup a lansat astăzi o nouă lucrare informativă, Conştientizarea Deficitului de Talente: Acțiuni de urmat pentru construirea unei forte de muncă durabile, care analizează mai multe strategii pe care liderii de resurse umane le pot folosi pentru a alimenta competitivitatea organizației lor în anii ce urmează.

Acestea includ identificarea si atragerea de talente neexploatate anterior, crearea unei culturi de dezvoltare a talentelor, punerea în aplicare a conceptului de „Potenţial Antrenabil” pentru construirea unor talente compatibile cu nevoile afacerii, precum si îmbunătățirea colaborării cu instituțiile de învățământ pentru a se asigura că absolvenții sunt pregătiţi să facă parte din lumea muncii.

“După ani întregi de discuţii despre deficitul de talente, studiul ne arată că angajatorii abia acum privesc cu atentie asupra efectelor pe care imputinarea talentelor le are asupra afacerilor,” spune Valentin Petrof Country Manager al ManpowerGroup Romania. “Liderii companiilor au acceptat faptul ca deficitul de talente este o provocare pe termen lung şi sunt pregătiţi să găsească soluţii, dar au încă nevoie de îndrumare.”

Rezultate regionale pentru EMEA
În mare, deficitul de talente nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare printre angajatorii din EMEA comparativ cu celelalte două regiuni incluse în studiu. Acest fapt nu e deloc surprinzător având în vedere problemele economice ale regiunii – mai ales din majoritatea Europei. Cu toate acestea studiul arată că lipsa competenţelor este mai acută în anumite ţări ale regiunii, cum sunt Turcia, Bulgaria şi România.

În 2013, mai mult de unul din patru angajatori din EMEA (26%) depun un real efort în acoperirea locurilor de muncă, cauzat de deficitul de talente. Indicele a crescut cu un singur punct procentual faţă de 2012, dar în general proporţia rămâne mai scăzută decât în anii de dinaintea crizei economice. Totuşi, provocările asociate cu deficitul de talente variază considerabil în regiune. Angajatorii din Turcia (58%), Bulgaria (54%) şi România (54%) întâlnesc cea mai mare probabilitate de a avea dificultăţi în ocuparea locurilor vacante, iar deficitul de talente rămâne o chestiune apăsătoare şi în Israel (50%).


 

Autor A.Frangu 09 Iulie 2013, 11:29 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate