Piata muncii: Vorbitorii de poloneza, ceha, olandeza, suedeza sau germana, greu de gasit

De Redactia 07 Iunie 2013, 07:46 Romania
CGS Inc furnizeaza solutii tehnologice de afaceri, comert electronic, consultanta, servicii de mesagerie, dezvoltare de aplicatii software si servicii de training, deservind clienti din America de Nord, Europa, Asia, Orientul Mijlociu si Africa.

In comunicatul de presa dat publicitatii in 5 iunie 2013, pe care il prezentam integral, se prezinta situatia pietii muncii din Romania:

"Vorbitorii de poloneza, ceha, olandeza, suedeza sau germana sunt cel mai greu de gasit pe piata muncii din România, situatia cea mai dificila fiind în cazul ultimei limbi straine, pentru care si cererea de personal este mare", a aratat Vladimir Sterescu, Country Manager al companiei americane CGS, cel mai mare furnizor de solutii de outsourcing din România. Comunicatul dat publicitatii in 5 iunie 2013.
 
De asemenea, considerând necesarul de personal din ultima perioada, cel mai greu de gasit sunt angajatii care vorbesc o limba nordica (mai precis daneza, norvegiana sau suedeza) si, în acelasi timp, au si cunostinte sau macar aptitudini tehnice; pe locurile urmatoare în topul "greu de gasit" se afla candidatii care cunosc foarte bine olandeza sau limba germana si care poseda anumite aptitudini tehnice.

Clientii companiilor de outsourcing sunt firmele care aleg sa îsi externalizeze o serie de servicii, de la vânzari, suport tehnic, diferite servicii comerciale etc; cel mai des, acestea sunt firme mari, care au piete de desfacere pe toate continentele, asa încât angajatii companiilor de outsourcing trebuie sa cunoasca si sa vorbeasca fluent o serie de limbi straine pentru a putea interactiona cu consumatorii din diferite tari. "Limbile straine de care avem cea mai mare nevoie ca si numar de angajati sunt engleza, franceza, germana, spaniola si italiana, dar cererea nu se limiteaza la acestea", a precizat Vladimir Sterescu.

Cel mai greu de gasit pe piata muncii sunt însa candidatii care cunosc foarte bine poloneza, ceha, olandeza, suedeza sau germana, iar recrutarea aproape se blocheaza daca vorbim despre combinatii între cunoasterea unei limbi straine si aptitudini tehnice, întrucât candidatii pasionati de tehnica nu sunt, în general, orientati catre limbi straine si invers, cu o exceptie notabila, si anume limba engleza.

"Având în vedere ca pentru peste 70% dintre joburi cerem din start candidatilor sa vorbeasca perfect o limba straina, în majoritatea cazurilor nu mai punem alte conditii obligatorii, cum ar fi o experienta stricta sau un nivel înalt al altor competente: trainingurile pe care le sustinem împreuna cu companiile-clienti asigura  dezvoltarea profesionala, inclusiv pe latura tehnica", a aratat Vladimir Sterescu.

Procesul de recrutare dureaza în general între 2 si 4 saptamâni, în functie de pozitia cautata. Majoritatea angajatilor din contact-centere sunt studenti sau absolventi ai facultatilor de Limbi straine, dar sunt si multi cu studii economice.

"Electronica si telecomunicatiile, relatiile publice si, respectiv, automatica si calculatoarele se numara, de asemenea, printre cele mai întâlnite specializari pe care le au angajatii nostri. Peste 60% dintre ei vorbesc o limba straina, iar aproape 15% - doua limbi straine", a precizat Vladimir Sterescu.

Pe piata muncii, cererea de limbi straine, în special nordice si asiatice va fi în continua crestere în anii urmatori în România, iar necesarul pe limba germana este departe de a fi acoperit. "România are toate sansele sa îsi dezvolte sectorul de outsourcing, având o forta de munca pregatita si cu calificarile necesare.

Dezvoltarea capacitatilor în ceea ce priveste pregatirea angajatilor si extinderea competentelor pe limbile straine cele mai solicitate sunt însa conditii esentiale pentru ca România sa nu piarda acest tren în favoarea altor competitori din regiune -precum Polonia, Ungaria etc", a aratat Vladimir Sterescu.

 

Autor Redactia 07 Iunie 2013, 07:46 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii