Observator FiecareVot la alegerile prezidențiale. Mai sunt două săptămâni pentru înscriere
Mai sunt două săptămâni în care vă puteți înscrie ca observatori la prezidențiale pe platforma www.fiecarevot.ro. Observatorii acreditați în țară și în străinătate de organizațiile membre ale campaniei FiecareVot vor putea monitoriza alegerile în secțiile de votare la votul în avans, la votul prin corespondență și în duminicile alegerilor.
Cinci motive pentru a deveni observator FiecareVot
Observarea are mai multe scopuri: contribuie la corectitudinea procesului de votare, angajează cetățenii în procesul democratic și ne oferă informații cu privire la ceea ce trebuie îmbunătățit în organizarea alegerilor pe viitor.
1. Simpla ta prezență ca observator poate să prevină nereguli.
Suntem întrebați frecvent ce am reușit să schimbăm în secțiile de votare sau în cadrul procesele electorale, în general. Ne este greu să răspundem din simplul motiv că, de multe ori, tentativele de nereguli au fost oprite prin prezența sau la sesizarea observatorului. Deci nu se mai întâmplă.
2. Împreună schimbăm legislația alegerilor. Observarea ne ajută să strângem date din secțiile de votare pentru a schimba legislația și modul în care se organizează alegerile. Cu ajutorul datelor din secțiile din străinătate am reușit să contribuim la modificarea legii electorale pentru a introduce votul prin corespondență, votul în avans și prelungirea votării până la ora 23.59.
3. Am publicat în ultimii ani singurul raport de monitorizare independent care să ofere o variantă alternativă față de poziția guvernamentală sau a partidelor politice. Cel mai recent raport, prezentat public și comisiei parlamentare pentru investigarea posibilelor fraude în 2019, s-a bazat pe datele strânse de observatori de la peste 3000 de secţii de votare și a arătat care au fost problemele cu care s-au confruntat birourile electorale, pornind de la argumente, nu de la păreri politice.
4. Observarea este o experiență socială și civică. Observarea în sine este o experiență. Activitatea nu este remunerată. Observarea reprezintă oportunitatea de a intra în contact cu noi comunități, de a înțelege mai bine cum interacționează locuitorii unei comune din Călărași sau din Maramureș,dar și de a vedea cum se organizează alegerile la secția de votare din cartier sau într-un spital. Mulți dintre observatorii acreditați la alegerile trecute s-au întors încântați din aventurile lor în secțiile de votare unde și-au petrecut duminica și au cunoscut alți cetățeni implicați. O parte din ei au păstrat legătura, s-au întors și la următoarele alegeri, unde au adus și prieteni cu ei.
5. Suportul echipei Fiecare Vot pe tot parcursul observării. Fiecare observator va primi materiale care să îl ghideze în procesul de observare (Manualul Observatorului, fișe de observare, aplicația Monitorizare Vot) și va beneficia de asistență electorală, asigurată de juriști în zilele votului prin call center 0800 080 200 și prin platforma www.fiecarevot.ro. Call center-ul va fi disponibil și tuturor alegătorilor interesați care vor să afle mai multe despre procesul de vot sau să sesizeze nereguli, în zilele de 8-10 și 22-24 noiembrie.
Înscrie-te pe www.fiecarevot.ro până pe 3 noiembrie (în străinătate) și 5 noiembrie (în țară), dacă nu ești membru de partid și nu eşti implicat în campania electorală de la prezidențiale.
FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor, formată din organizații din București și din țară: Expert Forum, Geeks for Democracy, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj), Asociatia Pro Democraţia Club Craiova, CIVICA (Iași), GHEPart (Curtea de Argeș).
Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral. FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic.
FiecareVot a început la alegerile din 2014 şi a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la FiecareVot a crescut, iar începând cu 2016 proiectul a devenit mai amplu. În cifre, în 2016, la parlamentare am acreditat 1200 de observatori, la referendumul pentru familie din 2018 peste 850 de observatori, iar la europarlamentarele din 2019 am trimis în secții 1300 de observatori, care au acoperit peste 3000 de secții din cele peste 19.000 organizate în țară și în străinătate.
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu