Coaliția Fiecare Vot a lansat înscrierile pentru observatori la alegerile prezidențiale

De Redactia 03 Octombrie 2019, 09:04 Romania

Coaliția Fiecare Vot continuă campania de monitorizare a proceselor electorale și lansează înscrierile pentru observatori pe termen scurt la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019.

Organizațiile membre vor observa votul în secțiile din țară și din străinătate, pentru cele două tururi de scrutin, pentru votul în avans (vineri-sâmbătă) și pentru ziua de duminică. Persoanele interesate trebuie să aibă cetățenia română, drept de vot și să
nu facă parte dintr-un partid politic.

Înscrierile se fac exclusiv online, prin platforma www.f[1]iecarevot.ro [2], coordonată de Geeks for Democracy. Pentru primul tur, termenul limită este 3 noiembrie pentru străinătate și 5 noiembrie pentru țară.

Recrutarea și acreditarea observatorilor, organizarea sesiunilor de training, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în zilele alegerilor, precum şi
raportarea concluziilor se realizează de către organizații neguvernamentale: Expert Forum [3], Observatorul Electoral, [4] Centrul pentru Resurse Civice [5] (Constanța), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj), [6]Asociatia Pro Democratia Club Craiova, Civica [7] (Iași), GHEPart [8] (Curtea de Argeș).

Completarea formularului durează 15 minute și implică o declarație pe proprie răspundere, conform căreia persoanele care se vor înscrie nu fac parte din partide politice. Activitatea nu este remunerată.

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii încep activitatea cu o oră înainte de deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu închiderea secțiilor.

Se vor organiza sesiuni de pregătire online (cu sprijinul Rezistența TV) și offline pentru observatori înaintea alegerilor, în București și în țară. În ziua scrutinului, fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone realizată de Code4 România și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot [9], online și prin call-center 0800 080 200.

Pe baza concluziilor extrase, Fiecare Vot și partenerii săi vor face recomandări autorităților competente pentru o mai bună desfășurare a alegerilor viitoare. Rapoartele Fiecare Vot sunt singurele care au fost publicate de organizații neguvernamentale în ultimii ani și au oferit o perspectivă alternativă față de cea a partidelor politice
sau cea guvernamentală asupra procesului electoral.

Toate detaliile privind înscrierea se găsesc pe www.fiecarevot.ro [10].

*
Fiecare Vot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor.

Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral. Fiecare Vot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic.
Până acum peste 3000 de cetăţeni au participat la observare prin intermediul platformei Fiecare Vot.

Proiectul a început la alegerile europarlamentare din 2014 şi a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la Fiecare Vot a crescut, iar începând cu 2016 proiectul a devenit mai amplu,
odată cu dezvoltarea platformei de înscriere online şi a aplicaţiei Monitorizare Vot. Proiectul va continua la alegerile din 2019 și 2020.

 

Autor Redactia 03 Octombrie 2019, 09:04 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii