Gaze mai scumpe pentru consumatorii casnici

De Mihai Vintilă 01 Octombrie 2013, 08:17 Romania
Prețul gazelor va fi majorat, începând cu 1 Octombrie cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieței convenit cu FMI.

''Data de 1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieței gazelor. În ceea ce privește prețul final pentru consumatorii casnici, estimăm o majorare de cel mult 1%, având în vedere influența în preț a gazelor de import și creșterea prețului gazelor de producție internă', a declarat, pentru AGERPRES, în urmă cu două săptămâni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

Prețul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producție internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileț.

La 1 iulie 2013, prețul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici și cu 3% pentru cei industriali.Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populație este 1 ianuarie 2014, când este programată o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, prețurile vor crește cu alte două procente, urmând ca tarifele să fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie și cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.În perioada 2015—2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape în fiecare an (la începutul fiecărui trimestru).

România își asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producție internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Populația și termocentralele utilizează gaze de import doar în proporție de aproximativ 5%.

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti prețuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze prețul direct cu furnizorii.

 

Autor Mihai Vintilă 01 Octombrie 2013, 08:17 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate