Echipe mixte de control pentru combaterea comercializarii plantelor etnobotanice

De AmosNews 20 Februarie 2011, 18:35 Romania
Primul-ministru Emil Boc a declarat astazi, la Palatul Victoria, în cadrul  videoconferintei cu prefectii, ca autoritatile sunt obligate sa intervina pentru combaterea comercializarii si consumului de substante sau produse noi cu efecte psihoactive, daunatoare sanatatii, cunoscute sub numele de „plante etnobotanice”, si a amintit ca Guvernul a aprobat un program de masuri extrem de dur în acest sens.

„Am declansat o actiune generala împotriva etnobotanicelor, iar în aceasta actiune sunt foarte multe autoritati implicate. Din nefericire, sanatatea si chiar viata tinerilor si copiilor nostri este pusa în pericol de acest fenomen si de comercializarea acestor plante, asa zise etnobotanice, cu efecte distrugatoare pentru sanatatea si viata tinerilor”, a afirmat premierul Boc.

Astfel, Guvenul a decis constituirea unor echipe mixte de control, la nivelul fiecarui judet si al Municipiului Bucuresti, alcatuite din specialisti în domeniu de la Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul de Finante, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Institutia prefectului sau structurile teritoriale de politie vor fi initiatoarele planului de efectuare a controalelor la nivel local, a mai aratat primul-ministru, care le-a cerut prefectilor sa se implice în coordonarea acestor controale care se vor face în toate locurile sau mediile în care se produc, comercializeaza, utilizeaza sau consuma substante etnobotanice, urmând ca lunar sa fie prezentat un raport catre conducerea Ministerului de Interne.

„Ministrul de Interne îl va informa pe primul-ministru si Guvernul, în fiecare luna, pentru a putea vedea daca nevoie si de alte masuri administrative sau legislative în acest domeniu” a precizat Emil Boc.

De asemenea, seful Executivului l-a felicitat pe prefectul Bucurestiului si echipa mixta formata din angajati de la Ministerul de Interne si de la Garda Financiara care, în noaptea de 19 spre 20 februarie, au realizat un astfel de control de amploare în Capitala.

Premierul Boc a adaugat ca, la nivel guvernamental, se lucreaza la un proiect legislativ, pe modelul legislatiei poloneze din domeniu, pentru a se interzice plantele etnobotanice.

Ministrul de Interne, Traian Igas, a solicitat, la rândul sau, tuturor prefectilor, subprefectilor, precum si angajatilor MAI sa se implice în combaterea  consumului si comercializarii substantelor etnobotanice si a dat ca exemplu de buna practica controalele efectuate în judetul Arad, unde toate magazinele care au fost identificate

au fost deja închise, iar consumul de produse etnobotanice a scazut foarte mult.

„Acelasi lucru îl cer în toate judetele si vreau sa spun ca voi monitoriza cu foarte mare atentie acest lucru. Angajatii MAI stiu ca, atunci când ne propunem sa stabilim anumiti parametrii, îi vom urmari cu maxima responsabilitate, iar cei care nu se vor implica - si sper sa nu avem, de data aceasta oameni care nu se vor implica - vor fi trasi la raspundere” a mai spus ministrul Igas.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a cerut directiilor de sanatate publica si celorlate institutii publice sa-si desemneze specialistii care vor face parte din echipele mixte de control imediat ce planul de actiune va fi elaborat de politie. „Nu vreau sa aud niciun fel de exceptie cu privire la participarea la asemenea actiuni”,  a subliniat ministrul Sanatatii.

Atilla Cseke a aratat ca fenomenul comercializarii plantelor etnobotanice s-a extins în ultimii ani, fapt de impune o actiune rapida si directa din partea institutiilor statului.  „Daca în 2009 în unitatile de primire urgente de la spitale aveam 1195 de astfel de cazuri, în 2010 acest numar s-a ridicat la 2760. Este practic, o dublare a numarului de cazuri care se datoreaza extinderii acestui fenomen si este evident ca trebuie sa gasim solutii pentru oprirea vânzarii acestora în aceste magazine. Va rog, înca o data, sa aplicati cele mai dure masuri, cu respectarea cadrului legal, dar cele mai dure masuri care pot fi aplicate” a precizat ministrul Sanatatii.


 

Autor AmosNews 20 Februarie 2011, 18:35 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate