Dumitru Costin (BNS): 30.000 de locuri de muncă vor fi pierdute

De AGERPRES 29 Aprilie 2011, 22:17 Romania
Aproximativ 30.000 de locuri din societăţile cu capital de stat vor fi pierdute în perioada imediat următoare, a declarat, vineri, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, la încheierea discuţiilor cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks.

 Liderul sindical a avertizat că pe piaţa muncii din România va urma o perioadă de instabilitate legislativă şi că sindicatele vor întreprinde măsurile necesare pentru modificarea legislaţiei actuale a muncii.

În cadrul discuţiilor cu FMI, liderul sindical a atras atenţia că "de 20 de ani, companiile cu capital de stat sunt surse de venituri pentru partide şi clientela lor politică".
Şeful BNS a apreciat că pierderile au fost generate şi de "contracte ticălos făcute, iar sumele nu vor fi niciodată acoperite".Dumitru Costin a anunţat că, la finele lunii mai, sindicatele vor finaliza o cercetare privind efectul în piaţă a Codului muncii şi Codului de dialog social şi, pe baza acestei analize, vor fi sesizate Comisia Europeană, Parlamentul European şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În opinia şefului BNS, "Curtea Constituţională a României nu va judeca independent şi corect Codul de dialog social şi nici nu îl va retrimite la Parlament". "Nu avem acces la informaţii privind restructurarea celor 18 companii de stat care vor fi privatizate, închise sau restructurate, dar o estimare globală ne duce la concluzia că circa 30.000 de locuri de muncă vor fi pierdute în perioada imediat următoare", a subliniat Costin. Acesta a mai precizat că în cursul discuţiilor cu FMI li s-a confirmat liderilor sindicali că restructurarea companiilor cu capital de stat devine "punctul numărul 1 pe agenda de lucru a FMI cu Guvernul României".

El consideră că în perioada imediat următoare "va creşte numărul de contracte pe perioadă determinată sau încheiate pe salariul minim sau la salarii foarte mici, ceea ce va duce şi la scăderea încasărilor pentru asigurările sociale, pensii şi fondul de şomaj". O altă consecinţă a reglementărilor nou adoptate referitoare la piaţa muncii va fi creşterea migraţiei forţei de muncă, aşa cum se întâmplă în sănătate.

Potrivit lui Dumitru Costin, munca la negru nu va putea fi controlată, pentru că "legislaţia va stimula şpăgile, abuzurile şi presiunea pe companii pentru a scoate bani negri destinaţi partidelor politice şi clientelei acestora". Liderul BNS a declarat că pentru schimbarea anumitor prevederi din Codul muncii au fost deja introduse în parlament iniţiative legislative. "Legea nu va rămâne aşa. Orice încălcare a unei directive OIM sau a legislaţiei europene va fi sancţionată", a conchis Costin.

 

Autor AGERPRES 29 Aprilie 2011, 22:17 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate