Daniel Daianu: Strategia Dunarii poate fi si o dauna colaterala în contextul situatiei din zona euro

De AmosNews 08 Noiembrie 2011, 19:08 Romania
Fostul ministru de Finante Daniel Daianu considera ca Strategia Dunarii poate fi o oportunitate pentru tarile riverane fluviului, dar ea poate fi si o dauna colaterala, în contextul în care toata lumea îsi canalizeaza atentia pe rezolvarea problemei din zona euro.Trebuie gasite solutii prin care sa fie adusi bani în sustinerea acestui proiect din afara Europei, a spus Daianu, la forumul economic din cadrul reuniunii informale a ministrilor de Externe din Regiunea Dunarii, eveniment care se desfasoara luni si marti, la Bucuresti.

"Eu cred ca acum este mult mai greu decât a fost în 2008 si 2009, în prima faza a acestei crize, dar trebuie sa reusim sa limitam stricaciunile. Foarte multi dintre dvs nu ezitati, pornind de la ministri, pâna la oficiali guvernamentali, oameni de afaceri, sa spuneti: Strategia Dunarii este o mare oportunitate. Da, dar ea poate fi si o dauna colaterala. Pentru ca daca toata lumea este obsedata de rezolvarea zonei euro si asistarea tarilor care sufera enorm, Grecia, Portugalia, nu vor mai fi resurse pentru Strategia Dunarii, chiar daca proiectele identificate par sa aduca multa valoare. Aceasta este o chestiune si asupra acestui aspect cred ca toata lumea trebuie sa mediteze si mai ales guvernele din regiune. Pentru ca guvernele din regiune sunt ale unor tari care fac parte din zona euro si sunt ale unor tari care nu fac parte din zona euro. Alt pericol pe care trebuie sa-l evocam si care a fost subliniat de ministrul Baconschi este ca fracturile, clivajele în zona aceasta, în bazinul Dunarii cresc si aceasta criza le favorizeaza", a spus Daianu.

El a facut referire, în interventia sa, la o afirmatie a cancelarului german Angela Merkel, potrivit careia criza economica este un proces care va dura tot deceniul.

"Putem noi sa cautam multe posibilitati de finantare, daca grupurile bancare-mama îsi vor diminua expunerea, nu vor credita economiile - si bancile austriece au o prezenta masiva în numeroase tari din bazinul Dunarii -, vom avea o mare problema", a completat Daianu.

Fostul ministru a facut si o corelare între necesitatea reîntineririi industriale a Europei si implementarea acestei nevoi în Strategia Dunarii, sugerând ca fiind utile si întâlnirile între ministrii de Finante din tarile riverane Dunarii, nu doar a celor de Externe.

"Strategia Dunarii eu zic ca, dincolo de componenta de infrastructura, de protectie a mediului, sa ai o Dunare curata, care sa transporte oameni, bunuri, care sa lege, sa creeze solidaritate, trebuie sa gândeasca si la întinerire industriala, la reconstructie industriala a regiunii. Altfel nu se va înregistra în competitia globala. Europa va ajunge un muzeu industrial. Si, daca asa stau lucrurile, eu as sugera sa se întâlneasca nu numai coordonatorii nationali si ministrii de Externe, eu zic ca si ministrii Economiei. Mai ales ca Austria are un ministru al Economiei puternic, Germania are un ministru al Economiei cu importanta în alcatuirea Guvernului. Noi nu avem în România un ministru poate atât de puternic, dar ministrul Economiei trebuie sa aiba forta în România pentru resurectia industriala, conteaza enorm pentru viitorul acestei regiuni", a adaugat Daianu.

Potrivit acestuia, Strategia Dunarii are nevoie de identificarea unor solutii prin care sa fie adusi bani din afara Europei în investitiile pe care le implica acest proiect.

"Va fi greu numai cu BEI, cu BERD-ul. Cum putem aduce bani în investitii din afara Europei? (...) E bine sa fim optimisti, e bine sa ne imaginam, sa gasim oportunitati, dar sa si avem luciditate, sa privim realitatea asa cum este, pentru ca va trece timp pâna se va iesi din aceasta criza, va trebui sa avem forta sa iesim din criza. Sper ca întâlnirile dvs, cele care vor continua, sa ajute într-adevar ca Strategia Dunarii sa nu ajunga sa fie o dauna colaterala si eforturile acestea sa nu fie în zadar", a aratat Daianu.

Si ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost de parere ca Dunarea trebuie privita ca o "coloana vertebrala" a Europei centrale, dar si a Europei în general.

Primarul din Ulm, Ivo Gonner, a aratat în interventia sa ca unul dintre subiectele principale din cadrul Strategiei Dunarii trebuie sa fim îmbunatatirea calitatii apelor, punctând ca politicienii trebuie sa depuna un efort din acest punct de vedere.

"De-a lungul unui fluviu exista asezari omenesti, iar acestea au nevoie de conexiune, de mobilitate, de aceea, calea navigabila va trebui sa beneficieze de proiecte de infrastructura de-a lungul cursului - strazi, cai ferate si asa mai departe. Fluviile sunt cai ale unor retele de mobilitate. Pe de alta parte, apele sunt surse de energie, de aceea este necesara si o alta masura care se refera la exploatarea energetica a Dunarii", a afirmat Gonner.

Senatorul român Petru Filip a punctat ca integrarea si implementarea Strategiei Dunarii într-un asemenea context european dificil reprezinta "provocarea suprema", iar modul cum se vor gestiona oportunitatile pe care le deschide aceasta initiativa depinde de fiecare actor implicat în parte.

"Trebuie sa avem în Strategia Dunarii proiecte integrate, proiecte care sa ne furnizeze si noua, românilor, aceeasi vizibilitate, aceeasi crestere, îmbunatatire a economiei. Nu în ultimul rând, ne gândim la finantari. Din experienta mea din privat, va pot spune ca banii reprezinta cea mai mica problema. Daca stii unde vrei sa ajungi, esti un om perseverent si cauti partenerii cei mai buni, atunci reusesti", a sustinut senatorul Sorina Placinta, care a subliniat si importanta parteneriatelor public-privat în cadrul Strategiei Dunarii.

Reuniunea informala a ministrilor de Externe din Regiunea Dunarii, eveniment din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, se desfasoara luni si marti la Bucuresti.

 

Autor AmosNews 08 Noiembrie 2011, 19:08 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate