Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a discutat despre reclamatiile si sesizarile din domeniul asigurarilor

De Redactia 19 Octombrie 2011, 16:51 Romania
În data de 18 octombrie 2011, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor s-a reunit în şedinţă de lucru, unul dintre cele mai importante subiecte pe ordinea de zi fiind situaţia reclamaţiilor şi sesizărilor înregistrate la CSA în primele nouă luni ale anului 2011. S-a constatat că în această perioadă au fost primite şi soluţionate 4.888 de reclamaţii şi sesizări.

“Deşi reclamaţiile au scăzut cu aproape 15 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt care ne bucură, totuşi aspectele sesizate, în special în ceea ce priveşte asigurarea RCA, rămân o problemă pe care ne-am propus să o rezolvăm inclusiv prin intensificarea verificărilor privind modul de instrumentare şi plată a dosarelor de daună de către societăţi”, precizează Constantin Buzoianu, preşedintele CSA.

Cele mai multe reclamaţii înregistrate au fost aferente asigurărilor generale, respectiv de  4.689, adică 95,93% din total. Din acestea, reclamaţiile privind asigurările obligatorii RCA au reprezentat 73,59% fiind în număr de 3.597. În pofida numărului ridicat, reclamaţiile pe RCA reprezintă doar 0,08% din totalul contractele încheiate, respectiv 1,4% din dosarele de daună deschise.
Printre societăţile de asigurare care au înregistrat un număr mai mare de reclamaţii sunt: EUROINS, CARPATICA şi ASTRA. Cele trei societăţi deţin împreună o cotă de 36,9% din totalul pieţei RCA.

"Cei trei asiguratori au plătit despăgubiri, în primele nouă luni ale acestui an, de aproximativ 450 milioane lei, pentru un număr total de peste 110.000 dosare. Sesizările primite de CSA au reprezentat circa 2,0% din daunele achitate de cele trei companii", a mai precizat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

În ceea ce priveşte asigurările de viaţă, s-au înregistrat 199 de reclamaţii, adică 4,07% din total.
Pe agenda de lucru a şedinţei Conisliului CSA s-au mai aflat şi lucrări curente legate de aprobarea unor persoane semnificative în cadrul societăţilor de asigurare, analiza rezultatelor acţiunilor de control şi aplicarea unor măsuri conform legislaţiei în vigoare.

În aceeaşi zi a avut loc şi prima întâlnire a noului Consiliu al CSA cu reprezentanţii UNSAR şi UNSICAR. Cu această ocazie s-a stabilit modul de colaborare a CSA cu asociaţiile profesionale şi s-a convenit ca în perioada imediat următoare să fie stabilite grupuri de lucru comune care să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea cadrului legal privind: pregătirea profesională a persoanelor care lucrează în domeniu, asigurarea RCA şi altele.

 

Autor Redactia 19 Octombrie 2011, 16:51 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate