CNA a înăsprit regulile codului de reglementare a conţinutului audiovizual

De AmosNews 29 Martie 2013, 17:30 Romania
Emisiunile care exploatează aspecte imorale trebuie difuzate numai între orele 24.00 – 06.00, cu acordul scris al persoanei în cauză, potrivit unei Decizii de modificare a Codului audiovizual, adoptată de membrii CNA.
 
Proiectul CNA mai prevede că orice emisiune de tip reality show, ale căror scenarii se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane plus elemente de ficţiune, trebuie să aibă menţiunea «Acest program este o ficţiune», afişată lizibil, cu o dimensiune de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie, şi pentru o durată de minimum 10 secunde”.

CNA precizează că “radiodifuzorii se vor asigura ca în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat”. De asemenea, în cazul accidentelor, în special cele cu consecinţe juridice, informaţia difuzată trebuie: să fie obiectivă, verificată şi prezentată în mod imparţial.
 
Un alt articol prevede că “înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ, care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal : «Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii»

De asemenea, “ştirile sau relatările referitoare la violenţa din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului; face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, fără să fie afectată imaginea publică a minorului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială”.
 
CNA a stabilit că imaginile în care minorii sunt implicaţi în acte de violenţă sau de natură implicit sau explicit sexuală, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă: reprezintă un interes public justificat.
 
Posturile de televiziune şi radio nu mai poat comunica adresa paginii de internet în care sunt publicate asemenea imagini şi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.
 
Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 – 23.00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; scene de sex, limbaj sau comportament obscen; persoane în ipostaze degradante; lupte libere nereglementate de federaţii sportive naţionale sau internaţionale; jocuri de noroc, aşa cum sunt definite în legislaţia specifică.
 
“Serviciile de programe 18+ ale radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia statelor membre ale Uniunii Europene pot fi incluse în oferta distribuitorilor de servicii, dacă se respectă următoarele condiţii: a) criptat şi în cadrul unor pachete opţionale, special dedicate adulţilor, disponibile numai în intervalul orar 01.00 – 05,00, în cazul retransmisiei analogice; b) criptat şi restricţionat prin intermediul unui sistem de control parental, în cazul retransmisiei digitale.
 
Aceste servicii pot fi comercializate numai la solicitarea abonatului, în pachete care conţin exclusiv astfel de programe şi necondiţionat de achiziţia altor pachete de servicii. De asemenea, pachetele de servicii care includ programe 18+ nu pot fi comercializate în condiţii mai avantajoase decât cele în care sunt comercializate pachetele de servicii care nu conţin astfel de programe.

 

Autor AmosNews 29 Martie 2013, 17:30 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii