Cimitirul vesel din Săpânța între primele 10 cele mai curioase cimitire din lume

De AmosNews 06 Noiembrie 2022, 19:33 Romania

Cimitirul vesel din Săpânța a fost inclus recent, de către celebra revistă GEO, în clasamentul celor mai curioase 10 cimitire din lume. Clasamentul respectiv a fost publicat cu ocazia zilei de Toussaint, respectiv ziua de 1 noiembrie, data la care este onorată memoria tuturor sfinților, cunoscuți și necunoscuți, precum și a tuturor persoanelor dragi decedate.
Cu această ocazie, cimitirele sunt vizitate de toate persoanele care doresc să se reculeagă în preajma celor dragi plecați din această lume, și nu numai. Pentru că unele dintre aceste cimitire găzduiesc morminte ale unor personalități, așa cum este cazul cimitirului Pere Lachaise din Paris, dar reprezintă și un loc de plimbare pentru iubitorii de inedit. Clasamentul publicat de revista GEO are la bază o recomandare a Civitatis, un site turistic cu sediul în Madrid, specializat în organizarea de activități turistice și vizite cu ghid și sprijinit de programul european FES destinat tinerilor care lansează o afacere, dar și autoritățile spaniole.
În acest clasament, Săpânța este pe locul trei:
Cimitirul Greyfriars (Scoția)
Cimitirul din Luarca (Spania)
Cimitirul din Săpânța (România)
Cimitirul evreiesc din Ierusalim (Israel)
Cimitirul din Myles Standish (Statele Unite)
Cimitirul Père-Lachaise (Paris, Franța)
Cimitirul din Recoleta (Argentina)
Cimitirul din Cahagnes (Franța)
Cimitirul din Finisterre (Spania)
Cimitirul din Staglieno (Italia)
Fie că sunt înconjurate de legende, de istorii mai ciudate sau mai puțin ciudate sau de peisaje diverse, aceste cimitire ar putea ghida călătorii către noi descoperiri. Poate cel mai ciudat dintre acestea este Greyfriars, cimitirul bântuit din Edinburgh. Două legende sunt legate de acest cimitir scoțian, cel al câinelui Bobby care și-ar fi așteptat cu răbdare stăpânul pe mormânt timp de paisprezece ani sau cea a lui George Mackenzie, despre care se spunea că este însetat de sânge.
Un alt cimitir special este cel aflat în sudul continentului european, respectiv în Luarca, Spania, deoarece are vedere la Marea Cantabrica. Pe lângă faptul că adăpostesc rămășițele unui câștigător al Premiului Nobel, toate mormintele sunt albe și înconjurate de iarbă. Departe de imaginea cimitirului tradițional.
În același spirit, dar și mai colorat de data aceasta este cimitirul vesel de la Săpânța din România. Realizatorii clasamentului spun că, la Săpânța localnicii preferă să sărbătorească viața, mai degrabă decât să-și plângă morții, pentru că, mormintele sunt pictate în culori vii și sunt acoperite cu mesaje pline de umor, care fac referire la viața fiecărei persoane sau la ce activitate a desfășurat pe parcursul vieții sale.
Ceva mai tradițional, este cimitirul de pe muntele cu Măslini din Ierusalim. Acesta este cel mai vechi cimitir din oraș și locul unde Isus s-a rugat înainte de a fi trădat și răstignit. Cele 150.000 de morminte sunt deschise publicului. În Statele Unite, dacă doriți să vedeți cele mai vechi morminte, va trebui să mergeți la Duxbury, Massachusetts. Cimitirul Myles Standish datează din anul 1638.
Nu trebuie uitat celebrul cimitir parizian Pere Lachaise, unde veți descoperi o adevărată oază de liniște și pace în plin centru al orașului și unde, dacă vă plimbați pe aleile sale umbrite de zeci arbori seculari, veți putea admira morminte ale personalităților precum Édith Piaf, Molière, Frédéric Chopin, Amedeo Modigliani, Jim Morrison, Alfred de Musset, Gustave Caillebotte, Marcel Proust sau Oscar Wilde.
Al doilea cimitir francez inclus în acest clasament este cel din Cahagnes, regiunea Calvados, considerat ca fiind cel mai mic cimitir din Franța și din lume – există doar un singur mormânt în acest cimitir militar, dar mulți vizitatori se înghesuie acolo. Supranumit „mormântul englezului”, acesta aparține unui soldat ucis în iulie 1944, al cărui tată a cumpărat site-ul respectiv.
În Spania, la Finisterre, există un cimitir care are particularitatea de a fi … gol. După construcția sa, o serie de probleme politice și birocratice au împiedicat folosirea lui în scopul pentru care a fost construit și nu este nimeni înmormântat acolo. Ulterior nimeni nu a vrut să schimbe această situație, deci el este gol în continuare. În Argentina, la Buenos Aires, cimitirul cel mai cunoscut din țară include morminte ale unor personalități locale celebre, precum și peste 90 de morminte declarate monumente istorice naționale. Pe de altă parte, în Italia, la Genova, spun realizatorii clasamentului, găsim un cimitir total opus cimitirului vesel de la Săpânța, pentru că el reprezintă o adevărată odă pentru persoanele decedate, cu o ambianță apăsătoare și statuile sale cu îngeri considerate printre cele mai „sfâșietoare” din lume.
Carmen Dinu, Bruxelles
Redactia AMOS News

 

Autor AmosNews 06 Noiembrie 2022, 19:33 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii