„Creștem o generație fără frică”, campanie lansată de Salvați Copiii România

De Comunicat 11 Noiembrie 2020, 15:15 Romania

În perioada pandemiei au crescut pericolele pe internet pentru copii: 42% declarăcă s-au confruntat cu o situație dificilă. Salvați Copiii România vine în sprijinul copiilor și părinților cu platforma fara frica.ro, un serviciu on-line de informare și consiliere.

Organizația  Salvați Copiii lansează  inițiativa de conștientizare „Creștem  o  generație  fără  frică”, prin care dorește să ofere informare și susținere părinților privind  pericolele  pe  care copiii  le  pot întâlni în  mediul  online,  în contextul  în  care  aproape  jumătate dintre  aceștia  (42,4%)  spun  că  au  întâmpinat probleme în cadrul navigării pe internet.

Inițiativa este susținută de Dana  Rogoz,  Ela Crăciun, Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană) și Cristian China-Birta. Conform studiului „Impactul crizei COVID-19 și al carantinei asupra copiilor din România”, realizat de Organizația Salvați Copiii, 3 din 10 copii spun că au petrecut zilnic mai mult de 6 ore pe internet în perioada pandemiei, în timp ce cele mai des întâlnite riscuri online au fost dependența de internet (54,1%), știrile false (39,5%) și cyberbullying-ul (25,8%).  

„De când am început să postez video-uri pe YouTube, acum trei ani, toți colegii mei au început să râdă de mine și online și în clasă. De atunci am ajuns să mă lupt cu depresia, probleme de încredere și anxietate. Vreau să îmi recapăt încredrea, să scap de depresie și să fac ce îmi plăcea foarte mult.”  Marius, Adolescent, 14 ani.

Pentru a îi ajuta pe copii să depășească aceste obstacole și pentru a veni în sprijinul lor, precum și cel al părinților, Organizația Salvați Copiii lansează campania „Creștem o generație fără frică”. Obiectivul campaniei este acela de a aduce în atenția părinților principalele riscuri din mediul online care îi vizează pe copii, de a le oferi sfaturi practice și resurse care să îi ghideze, dar și de a le arăta că nu trebuie să se descurce singuri. Chiar și cei mai conectați la mediul online dintre părinți au la rândul lor temeri și incertitudini, se găsesc uneori în situații pe care nu știu cum să le gestioneze și apelează la sfaturile specialiștilor.

„De peste 10 ani, Organizația Salvați Copiii promovează o utilizare a Internetului care să le permită tuturor copiilor o experiență digitală sigură și utilă. Pentru aceasta, este esențial ca și părinții să fie permanent  informați  cu privire  la  activitatea  copiilor  din mediul online  și riscurile la care aceștia sunt expuși, dar și să găsească cele mai potrivite sfaturi și răspunsuri pe care să le ofere atunci când cei mici ajung în situații complicate și au nevoie de ajutorul lor. Oricât am fi de conectați, oricât de multe informații am avea despre lumea digitală, vom fi la un moment dat puși în situația de a nu ști cum să îi sprijinim pe copiii noștri când vine vorba de utilizarea internetului. Ne dorim ca prin campania „Creștem o generație fără frică”, să îi îndemnăm pe părinți să se informeze corect, direct de la experți, fără teama că ar putea greși sau că nu sunt suficient de pregătiți să abordeze aceste teme cu copiii lor.” a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv Salvați Copiii România

Adresăm tuturor părinților invitația  de a accesa platforma www.farafrica.ro, unde vor descoperi sfaturi utile, resurse, mesajele transmise de susținătorii campaniei, precum și modalitățile prin care pot contacta psihologii și specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR.

„Am constatat că în ultimul timp TikTok a devenit o mare problemă, iar copiii noștri se expun în mod periculos. Evident, fiecare dintre noi am încercat să vorbim cu ei, și cadrele didactice s-au implicat, dar simțim că nu este suficient. Avem nevoie de îndrumare!” ne-a  transmis Cătălina, părinte a doi copii.

Lansarea campaniei a fost marcată printr-un eveniment online organizat în data de 11 noiembrie și distribuit Live pe canalele de Facebook ale Salvați Copiii și Ora de Net. Evenimentul a fost moderat de doamna Gabriela Alexandrescu și i-a avut ca invitați pe susținătorii campaniei, Dana Rogoz, Ela Crăciun, Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană) și Cristian China-Birta, care au discutat despre pericolele din mediul online la care sunt expuși copiii în această perioadă și au oferit exemple despre cum gestionează fiecare, în familie, utilizarea dispozitivelor digitale.

Campania „Creștem o generație fără frică” este derulată în cadrul programului european Ora de  Net și vine  ca  o continuare firească a campaniei „O lume fără frică”, demers susținut de Alina Eremia, Irina Rimes, Mimi, Deliric și Alex Dărăgiu, ce a avut ca scop susținerea copiilor care au experimentat situații de cyberbullying.

 

Autor Comunicat 11 Noiembrie 2020, 15:15 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii