Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii. Expoziție inaugurată la Roma

De Comunicat 21 Noiembrie 2023, 21:00 Romania

Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii este cea mai mare şi valoroasă expoziţie arheologică românească organizată în afara graniţelor României în ultimii 25 de ani. Ea a fost inaugurată la 20 noiembrie în sediul Muzeului Naţional Roman - Termele lui Diocleţian de la Roma.

Evenimentul de inaugurare a avut loc în prezenţa ministrei culturii Raluca Turcan şi a omologului său italian Gennaro Sangiuliano, a consilierului prezidenţial Sergiu Nistor, a senatorului Lucian Romaşcanu, fost ministru al culturii, a ministrului culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a ambasadorului României în Italia, Gabriela Dancău, a reprezentanţilor instituţiilor italiene şi a celor doi curatori ai expoziţiei, Ernest Oberlander, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României şi Stephane Verger, directorul Muzeului Naţional Roman.

Aflată sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Preşedintelui Italiei, expoziţia marchează o dublă aniversare pentru relaţia bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România şi Italia şi 150 de ani de la înfiinţarea primei agenţii diplomatice a României în Italia.

Acest eveniment-fanion constituie apogeul schimburilor culturale bilaterale şi reuneşte peste 1000 de artefacte de la 47 de muzee din România şi Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premieră în acest cadru.

Artefactele urmăresc evoluţia istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie cinci sute de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VIII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte şi schimburi culturale care au avut loc în regiune. Dintre cele mai impresionante artefacte, care vor încânta publicul, amintim: coiful princiar getic din aur de la Coţofeneşti, şarpele Glycon, brăţările dacice din aur, piese din faimosul tezaur de la Pietroasa şi donarium-ul de la Biertan.

Expoziţia, organizată de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania şi Ministerul Culturii din Italia, este deschisă publicului în perioada 21 noiembrie 2023 - 21 aprilie 2024, iar cetăţenii din România şi Republica Moldova beneficiază de intrare gratuită.

 

Autor Comunicat 21 Noiembrie 2023, 21:00 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii