155 de ani de la Unirea Principatelor Române, manifestare organizata la Focsani

De Alexandrina Iordache 26 Ianuarie 2014, 15:49 Romania
M-am numarat printre cele cateva mii de persoane care au tinut sa fie prezente in Piata Unirii din Focsani la manifestarea organizata pentru sarbatorirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.


Steaguri tricolore fluturau in oras, iar pe cladirea Consiliului Judetean Vrancea era desfasurat unul imens. Pe patinoarul din Piata Unirii a fost amenajata o scena care reproducea atmosfera anului 1859, unde s-au desfasurat momentele artistice si patru ecrane mari, pe care erau proiectate evenimentele in desfasurare, erau amplasate in cele patru colturii ale pietei.

Rand pe rand au patruns in piata elevi ai celor 19 licee si colegii din judet si Focsani. Primii care au ajuns au fost elevii Colegiului „Alexandru Ioan Cuza”.

La eveniment au fost prezenti vicepremierul Liviu Dragnea, Mircea Dusa - ministrul Apararii Nationale, reprezentanti ai unor ministere si institutii centrale, ai Curtii Constitutionale, Cristian Dumitrescu - vicepresedinte al Senatului, parlamentari, primari din judetul Vrancea, sefii de institutii, consilieri judeteni si locali, Nicolae Bacalbasa - presedintele Consiliului Judetean Galati, Înalt Prea Sfintia Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, militari, un public numeros.

Dupa intonarea Imnului National si defilarea Garzii de onoare, actorul Ion Dichiseanu, nascut la Adjud, a deschis manifestarea. „In spiritul celui care a dat nastere acestui popor, prin actul Unirii Principatelor, vreau sa recit o poezie care s-a zamislit pe aceste meleaguri, in spiritul de patriotism”  a sus actorul prefatând momentul de recitare. Dupa acest moment, pe ecranele amenjate in piata, s-au derulat secvente din filme istorice cu figuri celebre ale istoriei nationale: Burebista, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul.

Domnitorul Cuza, imbracat in costum de epoca, si-a facut aparitia pe un cal si, impreuna cu Kogalniceanu, un boier si mai tarziu Mos Ion Roata, personaje din sceneta ”Unirea Principatelor la Focsani s-a faurit”, interpretate de actorii: Vlad Radescu, Alexandru Bindea, Ion Haiduc si Sorin Francu, ne-a introdus in atmosfera epocii, atmosfera creata si de decor.

In Piata Unirii din Focsani a rasunat din nou juramântul lui Cuza: ”În toata domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toti si în toate, uitând toata prigonirea si toata ura, iubind deopotriva pe cel ce m-a iubit si pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele si fericirea natiei române. Asa, Dumnezeu si compatriotii mei sa-mi fie de ajutor!”.

Apoi naiul fermecat al lui Gheorghe Zamfir a incalzit atmosfera din piata prin melodiile interpretate, cei prezenti rasplatind cu aplauze prestatia maestrului. De aceeasi primire s-a bucurat si Radu Beligan care, la venerabila vârsta de 95 de ani, si-a incheiat discursul pe care l-a tinut cu cuvintele: „Dragi români, nu uitati ca sunteti români si sunteti frati. Iubiti-va, ajutati-va, protejati-va, indiferent din ce parte a tarii veniti, indiferent din ce partid faceti parte, de voi depinde viitorul vostru si al copiilor vostri!“.

In cadrul manifestarii din Piata Unirii, maestrul Radu Beligan a fost declarat cetatean de onoare al judetului Vrancea. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost cel care i-a inmânat distinctia si ca un gest de profund respect i-a sarutat mâna. Vizibil emotionat, Radu Beligan a primit distinctia si, dupa ce a citit textul, a sarutat-o de mai multe ori. „Ma simt onorat sa fiu cetatean al judetului Vrancea“ a spus maestrul cu emotie in glas.

„Dumneavoastra, cei care ati raspuns unei chemari launtrice, ati venit ca sa va înaltati gândul spre cei ce au înfaptuit acest act fundamental al Unirii din 1859 si, în acelasi timp, catre Dumnezeu, care a binecuvântat si sfintit momentele importante din istoria poporului român. Asadar, este un binecuvântat prilej de rememorare a ceasurilor Unirii, asa cum s-au desfasurat pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti, în ziua de 24 ianuarie 1859, o zi de comemorare sau de pomenire a faptuitorilor Unirii, politicieni, clerici, tarani, în frunte cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza si mitropolitii Nifon al Tarii Românesti si Sofronie Miclescu al Moldovei”. Asa si-a inceput cuvantul adresat celor prezenti Înaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, prezent la eveniment.

Dupa ce a salutat prezenta elevilor la manifestare dar si a tuturor participantilor, Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea s-a referit la actul de la 24 ianuarie 1859, dar a abordat si probleme actuale apreciind ca „tara are nevoie de reforme ca pe vremea lui Cuza” si i-a indemnat pe români sa fie uniti.

„Imi doresc ca in 2014 dragostea pentru si dintre români sa renasca in sufletele tuturor si sa fie la fel de intensa ca in mintea si sufletul pasoptistilor! Traiasca Unirea Principatelor Române! Traiasca Vrancea! La multi ani România! La multi ani românilor! a incheiat alocutiunea Marian Oprisan.

Cei prezenti au tinut un moment de reculegere pentru victimele accidentului aviatic petrecut cu câteva zile in urma.

Evenimentul s-a incheiat cu „Hora Unirii” interpretata de Veta Biris care a cântat si cateva cântece patriotice. In hora s-au prins mai mult oficialitatile dar si membrii ansamblului folcloric ”Tara Vrancei” si copii imbracati in costume nationale.

Desi manifestarile au inceput cu intârziere si afara erau -6 grade, vrâncenii si nu numai au tinut sa fie prezenti la sarbatorirea celor 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Gardurile de protectie amplasate in toata piata si numarul mare de jandarmi au delimitat strict locurile in care multimea a avut acces, lucru care a facut ca momentele festive din piata sa fie vazute pe ecranele imense amplasate sau de pe treptele obeliscului..


Am remarcat prezenta unui grup de unionisti, membri ai asociatiei „Actiunea 2012” care purtau benere mari, albe pe care scria: „Vrem Unirea” si a caror voce s-a auzit foarte des scandând acelasi lucru. Prezenta lor a fost salutata si de presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, in discursul pe care l-a tinut.

Erau prezenti reprezentanti ai unor partide, asociatii civice dar si sustinatori ai regalitatii, unul dintre ei, imbracat in costum popular, flutura steagul regalitatii. O mica delegatie a Asociatiei Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Braila, condusa de Georgescu Lucia, a participat la manifestarea care a avut loc la Focsani.

Pentru câteva ore, Piata Unirii a oferit un spectacol cromatic deosebit, alaturi de cel artistic. Participantii purtau tricolorul in piept. Au fost impartite, de asemenea, fulare si stegulete tricolore, elevii colegiilor din Focsani au venit cu propriile benere si imbracati in robe iar, undeva, pe o latura mai indepartata a pietei, doritorii primeau un pahar cu ceai cald.


 

Autor Alexandrina Iordache 26 Ianuarie 2014, 15:49 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate