Slujbe pentru persoanele private de libertate în Arhiepiscopia Dunării de Jos

De Redactia 18 Ianuarie 2011, 21:44 Religie
Pomenirea minunii închinării cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru a prilejuit în ziua de 16 ianuarie numeroase manifestări liturgice, catehetice şi filantropice. Ierarhii şi preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi din Episcopia Tulcii i-au vizat pe cei aflaţi în penitenciarele aflate în municipiile Galaţi, Brăila şi Tulcea, informează „Ziarul Lumina”.

Sectorul Social-misionar al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în colaborare cu conducerea penitenciarelor, a organizat, cu ocazia acestei sărbători, programe pastoral-misionare şi social-filantropice, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

După săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, chiriarhul locului a condus programul dedicat acestei zile de la unitatea de maximă siguranţă din Galaţi. La eveniment au participat deţinuţii aflaţi la infirmeria penitenciarului, precum şi cei care nu sunt vizitaţi niciodată.

Programul a debutat cu citirea proloagelor zilei, continuând cu lecturarea biblică a momentului în care s-a săvârşit întemniţarea Sfântului Apostol Petru şi eliberarea lui miraculoasă, relatată în capitolul 12 din cartea Faptele Apostolilor. De asemenea, deţinuţii au cântat imne închinate Sfântului Petru, iar poetul Valeriu Barbu, aflat aici în detenţie, a prezentat o poezie şi un text de o profunzime teologică deosebită, scoţând în evidenţă rolul spiritual al acestei sărbători, şi anume eliberarea de lanţurile vizibile şi invizibile şi eliberarea interioară şi exterioară.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat rolul spiritual şi comunitar al lanţului de rugăciune şi de fapte bune, ca o încingătoare a tuturor creştinilor.

De asemenea, toate persoanele aflate în detenţie în această instituţie au primit daruri. Manifestări asemănătoare s-au desfăşurat şi la penitenciarul din Brăila, delegat fiind părintele protoiereu Gheorghe Marinescu - Protoieria Brăila, însoţit de preoţi capelani din municipiu.

Şi la Penitenciarul pentru minori Tichileşti, din judeţul Brăila, ziua pomenirii acestei minuni a debutat cu oficierea în capelă a Sfintei Liturghii, delegat al Arhiepiscopiei Dunării de Jos fiind preacucernicul părinte Ionel Rotaru, consilier eparhial, înconjurat de preoţi slujitori ai capelelor sociale din eparhie. Şi aici, parohiile implicate au oferit daruri şi pachete cu alimente persoanelor private de libertate.

Vecernie arhierească la penitenciarul din Tulcea

La Tulcea au fost, de asemenea, acţiuni dedicate persoanelor private de libertate. Peste 200 de deţinuţi de la penitenciarul din Tulcea au participat duminică, 16 ianuarie, la slujba Vecerniei arhiereşti oficiate de Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, în capela cu hramul 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel', din incinta penitenciarului.

După săvârşirea slujbei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, tâlcuind Evanghelia zilei - a celor zece leproşi - şi vorbind despre semnificaţia sărbătorii bisericeşti 'Închinarea lanţului Sfântului Apostol Petru', care are o legătură specială cu cei aflaţi în detenţie.

Părintele capelan Nicu Partebună a mulţumit pentru vizita arhierească, a doua în decurs de o lună, după cea din preajma sărbătorilor de Crăciun. Au fost citite şi rugăciuni de dezlegare, după care toţi cei prezenţi au primit un dar din partea Episcopului Tulcii.


 

Autor Redactia 18 Ianuarie 2011, 21:44 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate