Lipovenii din Braila sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie

De Alexandrina Iordache 05 Ianuarie 2012, 17:04 Religie
In Braila exista una din marile comunitati lipovenesti din tara. Tot aici se afla  Catedrala Mitropolitana "Acoperamantul Maicii Domnului", biserica ortodoxa de rit vechi, unde lipoveni din toata lumea vin pentru a se inchina si a petrece impreuna sarbatorile de iarna in armonie si comuniune spirituala.

In ziua de 7 ianuarie, cand ortodocsii il sarbatoresc pe Sf. Ioan Botezatorul, comunitatea de lipoveni din Braila sarbatoreste Craciunul.

Lipovenii sarbatoresc Craciunul dupa calendarul iulian care este in urma cu 13 zile fata de cel gregorian. Si la lipoveni Craciunul tine trei zile si se respecta cu sfintenie toate obiceiurile pastrate din strabuni.

Pregatirile incep din timp iar in ajun se impodobeste bradul si se intoneaza colinde in casa, in fata icoanelor. In ziua de Craciun dis-de-dimineata merg la biserica imbracati in costume specifice. Conform traditiei barbatii poarta barba, iar femeile batic.

Dupa ce vin de la biserica se strang in jurul mesei. Mesele sunt imbelsugate, cu bucate alese, cu carne de porc si sarmale, dar nu lipseste nici pestele, toate pregatite dupa obiceiuri stramosesti, scaldate in votca si vin. 
 
Cetele de uratori, formate din copii si tineri, imbracati in costume traditionale, cu colaci legati cu stergare inflorate, colinda rudele si prietenii.

Lipovenii respecta toate sarbatorile si posturile de peste an. Obiceiurile se transmit din generatie in generatie si sunt respectate cu sfintenie.

A doua zi de Craciun membrii comunitatii lipovenesti tin Soborul Maicii Domnului si participa la slujba Sf. Mare Mucenic Stefan.


 

Autor Alexandrina Iordache 05 Ianuarie 2012, 17:04 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate