Înaltarea Sfintei Cruci

De Basilica 13 Septembrie 2014, 09:47 Religie
Biserica Ortodoxa sarbatoreste duminica, 14 septembrie 2014, Înaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. Spre deosebire de alte praznice împaratesti, Înaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de Patimile si Moartea Mântuitorului.

Ziua aminteste de doua evenimente de o importanta istorica si simbolica deosebita din viata Bisericii de dupa Edictul de toleranta de la Mediolanum. Este vorba despre descoperirea Lemnului Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mântuitorul de catre Sfânta Împarateasa Elena, în anul 326, si aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la persii pagâni, la anul 629, pe timpul împaratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim, dupa ce patriarhul Zaharia a înaltat-o în vazul credinciosilor, la 14 septembrie 630.

Dupa marturia unei cronici anonime, sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci ar fi luat fiinta în anul 335; în acel an, în ziua de 13 septembrie, a avut loc sfintirea celebrei bazilici construite de împaratul Constantin cel Mare deasupra mormântului Domnului, iar a doua zi, fiind adunati acolo cu acel prilej multi episcopi si credinciosi, episcopul Macarie al Ierusalimului a aratat, pentru prima data, de pe amvonul bisericii, sfântul lemn al Crucii Rastignirii, ca sa-l vada si sa-l venereze toti cei de fata. De atunci a ramas definitiv ziua de 14 septembrie ca sarbatoare a Înaltarii sau Aratarii Sfintei Cruci.

Fiind sarbatoare de origine palestiniana, la început, Înaltarea Sfintei Cruci avea un caracter local. Serbarea ei era limitata la Ierusalim, unde se pastra lemnul Crucii Rastignirii, de la descoperirea lui pâna la 634 (635), când a fost adus la Constantinopol. Procesiunea solemna, prin care se cinstea odinioara Sfânta Cruce în Cetatea Sfânta, s-a pastrat, de altfel, acolo pâna astazi în rânduiala slujbei din ziua de 14 septembrie. Cu timpul, sarbatoarea s-a extins si în partile Constantinopolului (sec. V), unde ceremonialul ei a primit o noua stralucire si dezvoltare, mai ales din sec. VII, de când Sfântul Lemn a fost adus de la Ierusalim la Constantinopol, generalizându-se treptat, pâna în secolul VI, în toata Biserica de Rasarit.

În calendarul roman, sarbatoarea a fost introdusa de papa Serghie I (687-701), care era antiohian de origine, iar în Biserica Armeana, Înaltarea Sfintei Cruci face parte dintre primele cinci sarbatori mai mari si are data variabila, fiind sarbatorita în duminica cea mai apropiata de 14 septembrie (între 11-17 septembrie).

Crucea este simbolul cel mai important al crestinilor, iar semnul crucii este unul dintre riturile cele mai vechi ale Bisericii.

De sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci sunt legate numeroase traditii. În popor, în aceasta zi se fac prognoze meteorologice si agrare si se culeg plante de leac.

 

Autor Basilica 13 Septembrie 2014, 09:47 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate