Arhanghelul Mihail - traditii si obiceiuri

De Redactia 07 Noiembrie 2014, 23:54 Religie

Traditii si obiceiuri identificate si promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya:

Maine, 8 noiembrie 2014 se sarbatoreste Soborul Sfintilor Arhagheli Mihail si Gavriil, o zi importanta in mitologia crestina si populara, deopotriva. in popor sarbatoarea se mai numeste si “vara arhanghelilor”.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii - ca simbol al biruintei si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai.

Conform etnologului Marcel Laptes, sarbatoarea religioasa s-a suprapus unor reprezentari mitice din calendarul popular astfel ca, pe durata a trei zile (8 – 10 noiembrie) se desfasoara un praznic extins prin ofrandele alimentare care se aduceau celor morti, dar si celor vii, in centrul atentiei fiind Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Traditii de „Arhangheli”
Exista doua tipuri de obiceiuri folosite in aceasta perioada: pe de o parte se folosesc obiceiuri pastorale, deoarece Sfintii Mihail si Gavriil au fost adoptati de ciobani drept patroni si ocrotitori ai turmelor de oi (in unele zone pastorale in 8 – 9 noiembrie se celebra „Nunta oilor”) iar pe de alta parte se considera ca acesti ingeri vegheaza moartea oamenilor si le duc sufletele in Iad sau in Rai (Arhanghelul Mihail este conducatorul sufletelor oamenilor catre lumea cealalta).

Fiind considerata o sarbatoare pentru cinstirea mortilor, dupa slujba de la biserica se dau de pomana colaci Arhangheli, cu lumanari, mere si nuci.

Pe Valea Muresului, de Arhangheli, satenii curatau mormintele, le impodobeau cu flori, dadeau pomana copiilor colacei si mere si aprindeau lumanari pentru cei vii si pentru cei morti fara lumanare.

In anumite zone Arhanghelii erau reprezentati ca un fel de Mosi, care alunga pe Necuratu’ si dracii sai.

Adesea sarbataorea este considerata de catre etnologi o alta modalitate de cinstire a mortilor: sub forma magiei terapeutice care, prin ofranda mortilor si linistea lor, aducea vindecari sigure la membrii familiilor din sat.

In tara Zarandului. alaturi de motivul Valvei si Priculiciului, circula povesti  si legende potrivit carora Sf. Mihail e sfantul cel mai tare, conducatorul sufletelor oamenilor catre lumea cealalta.

In satele de munte din tinutul Orastiei unele femei mai in varsta cred ca de Arhangheli este bine sa se aprinda o lumanare la biserica.
turta oilor
Fiind „o zi a mortilor”, Arhanghelul era respectat in trecut de orice comunitate prin interdictia totala a muncii. Chiar la staulele de oi ramase la pasunat nu se faceau decat muncile stricte, absolut necesare, cum sunt: pasunatul si mulsul. in gospodarii femeile aduceau apa de la fantana cu o zi inainte si nu maturau casele in 8 noiembrie de Arhanghel.

„Turta oilor”
De Arhangheli, la unele stane din zonele muntoase, inca exista un obicei pastoral, numit „turta oilor” sau ”turta arietilor" (arietii fiind berbecii despartiti de oi), de fapt un aluat din faina de porumb. Dupa ce era coapta aceasta turta arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor.

Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era semn de suparare caci se considera ca oile vor fata putini miei.

 

Autor Redactia 07 Noiembrie 2014, 23:54 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate