Praznicul Izvorul Tămăduirii sărbătorit la Biserica Buna Vestire din Brăila

De Basilica 26 Aprilie 2014, 23:05 Religie
Mii de credincioşi brăileni, dar și din ţară şi străinătate, au participat vineri, 25 aprilie 2014, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în biserica cu hramul „Buna Vestire” din  municipiul Brăila. Cu acest prilej, pelerinii s-au împărtăşit din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

Rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii a fost săvârşită, ca în fiecare an, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după care credincioşii prezenţi au fost stropiţi cu agheasmă şi au primit arhierească binecuvântare, după cum a precizat Părintele Mircea Ionuţ Băncilă.

Programul liturgic al zilei a continuat prin oficierea de către Chiriarhului locului a slujbei Sfintei Liturghii la altarul principal al bisericii şi prin cuvântul de învăţătură adresat clerului şi credincioşilor participanţi la acest important eveniment al urbei brăilene.

Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare pentru a lua apa sfinţită, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat, prin Protoieria Brăila, toate cele necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia „Buna Vestire” a pregătit alimente tradiționale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sărmăluţe,  vin şi ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.

Programul misionar și social filantropic dedicat acestei zile a fost întregit de vizitarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, care au fost binecuvântați și stropiți cu aghiazmă, oferindu-li-se și iconiţe cu Învierea Domnului. Vizitarea bolnavilor este o activitate de acum îndătinată pentru acest moment de înălţare duhovnicească, iniţiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, fiind o expresie vie a dragostei şi preţuirii pe care Biserica o manifestă, prin slujitorii săi, pentru cei aflaţi în suferinţă.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a vizitat Casa Memorială ”Petre Ștefănescu Goangă” unde a fost vernisată o expoziție de ouă încondeiate și țesături, iar Corul ”Armonia” din Brăila a susținut un concert de cântece pascale.

Într-un cucernic murmur de rugă, comunitatea credincioşilor din urbea Brăilei au primit binecuvântarea lui Dumnezeu la acest moment înălţător în care redescoperim valoarea spirituală a pelerinajului care a adăugat anul acesta încă o pagină de istorie duhovnicească  pe care o construim astăzi, ca şi contemporani, în încercarea de  a adăuga obolul nostru la strădaniile marilor noştri înaintaşi.

La 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se găseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fântâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.

 

Autor Basilica 26 Aprilie 2014, 23:05 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

decathlon.ro

Publicitate