Balta-Albă de Vasile Alecsandri

De 11 Decembrie 2010, 22:45 Referate
Vasile Alecsandri, scriitor şi om politic, figura cea mai importantă a literaturii româneşti în perioada paşoptistă. A ilustrat specii numeroase din toate genurile literare. Proza sa dovedeşte că a fost un călător pasionat cu „instinct de nomad” şi posedat de „demonul turistic” ( G. Călinescu )
            
Tema acestei opere este contrastul dintre aparenţă şi esenţă, dintre frumuseţea rară a locurilor şi starea de înapoiere a oamenilor. In această operă autorul ne prezintă călătoria făcută de un francez pe teritoriul Valahiei, un ţinut adâncit în întuneric şi populat de canibali. Motivul acestei călătorii „primejdioase” este spiritul de aventură, curiozitate şi dorinţă de cunoaştere.
            
Autorul foloseşte motivul călătorului străin care vizitează locuri noi. Acesta permite o percepţie critică şi satirică a propriei lumi atribuită unei priviri exterioare sau prin comparaţie cu o lume edenică.Ocupaţia călătorului este pictor, acesta permiţând autorului să creeze o descriere mai exotică a locurilor prin ochii călătorului.
            
Contrastul în operă este redat prin mai multe elemente contradictorii: imaginea iniţială a sălbăticiei şi imaginea unei societăţi civilizate, drumul în căruţă, satul, cazarea, plimbarea pe lac cu vaporul şi balul, spiritul de aventură iniţial şi liniştea sufletească de după bal, frumuseţea edenică şi înapoierea oamenilor.
             
Călătorul francez tratează evenimentele ce se întâmplă în jurul lui cu ironie, rezultată din contrastul lucidităţii şi fanteziei, şi cu autoironie, luând în derâdere propriile defecte, dar satirizându-le indirect şi pe ale altora.
            
Imaginea bălţii seamănă cu cea a paradisului şi prin frumuseţea naturală dar şi prin indiferenţa şi inocenţa cu care oamenii stau în baltă: „amestec nevinovat de sexuri”.
            
Din punct de vedere stilistic textul se remarcă prin antitezele care creează contrastul dar şi prin enumeraţiile şi comparaţiile cu care autorul descrie lumea Valahiei şi sentimentele trăite de călător.
             
Textul „Baltă-Albă” este o povestire, fiind operă epică limitată la un singur fapt epic, de întindere mică, iar relatarea evenimentelor se face din perspectiva călătorului care este şi protagonistul operei.
            
 In finalul operei părerea pictorului francez despre Valahia  se  schimbă de la primitiv la europenesc.     


 

Autor 11 Decembrie 2010, 22:45 Referate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate