Victor Ponta: Solutia este si revenirea salariilor, si reducerea CAS!

De Redactia 11 Martie 2012, 14:10 Politica

Domnule Prim-Ministru,

Vreau sa va transmit un punct de vedere in legatura cu o tema tot mai discutata in aceste zile - marirea salariilor bugetarilor, in scopul recuperarii taierilor din anul 2010. Este un subiect de actualitate, care afecteaza sute de mii de familii din aceasta tara, dar care are un efect direct si asupra bugetului public.

Constat ca dezbaterea din interiorul coalitiei care sustine Guvernul dvs este una falsa - incercand sa se explice romanilor ca au de ales intre marirea salariilor si reducerea CAS. Este o dezbatere la fel de falsa ca si cea din 2010, cand romanilor li s-a spus ca trebuie sa se aleaga intre taierea pensiilor si marirea TVA. Este profund periculoasa o astfel de abordare, in care se instiga o categorie de populatie impotriva alteia, in care nu se asuma nici o responsabilitate. Din acest punct de vedere, Guvernul dvs nu difera cu nimic fata de guvernul anterior, care avea exact aceeasi abordare.

Vin vremuri dificile economic si social, si trebuie luate cele mai bune masuri pentru protejarea romanilor, dar si a economiei. Anul 2013 va fi unul cu extraordinare presiuni asupra bugetului, pentru ca Romania trebuie sa inceapa sa dea inapoi din datoriile facute de guvern anii trecuti. Pentru a putea face acest lucru fara ca acest efort sa duca la o si mai mare saracie si presiune asupra societatii si economiei, este absoluta nevoie de un mix de politici directionate si spre sustinerea populatiei, dar si spre stimularea mediului privat.

Propunerea noastra, cu privire la aceasta dilema falsa este simpla: putem sustine si revenirea salariile, dar si reducerea CAS! Se poate face acest lucru, din punct de vedere bugetar? Daca nu se schimba nimic in functionarea statului, in prezent, nu. Daca insa se reduce evaziunea si coruptia din administratie - se pot adopta ambele!

Vreau sa va avertizez asupra capcanei de a lua o singura masura, fara celelalte. Daca se majoreaza acum salariile si nu se iau celelalte masuri care inseamna mai multe locuri de munca si venituri suplimentare la buget, in 2013 se va intra in colaps, lipsind sursele de finantare pentru salarii. In 2013, trebuie sa avem o economie mai dinamica si care sa produca mai multe fonduri catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Si, in mod categoric, trebuie sa avem o populatie cu venituri ceva mai mari, pentru a recupera o parte din taierile suportate in acesti ani.

USL sustine cresterea salariilor, daca aceasta se face intelept, si fara sa ii mintim pe romani. Trebuie sa le spunem adevarul cu privire la masurile pe care le propuneti. Singura cale prin care aceste masuri pot ajuta este daca marirea salariile este insotita de o stimulare a cresterii economice si a crearii de locuri de munca, inclusiv prin scaderea CAS. Ca sa sustinem si pensiile, si plata salariilor, si plata datoriilor (catre FMI), avem nevoie de o economie care sa inceapa iar sa produca. Si avem nevoie de cetateni care sa aiba o putere mai mare de cumparare. Deci, avem nevoie de ambele - iar cei care vorbesc continuu ca se poate face doar una dintre actiuni  sunt doar demagogi.

Aveti o misiune dificila, dar pe care trebuie sa o indepliniti - chiar daca este an electoral, trebuie sa incepeti sa opriti masinaria de furat a PDL, care este in prezent gaura neagra a bugetului public si care impiedica orice masura de stimulare a economiei. Nu va temeti sa faceti ceea ce se asteapta de la dvs intreaga tara. Nu alegeti solutia simpla a unui acord cu mafiile PDL, doar pentru a avea o guvernare linistita si fara probleme. Romania are nevoie de masuri ferme, axate pe valori si obiective pe care le impartasesc toti romanii.


Va multumesc,
Victor Ponta,
Presedinte PSD

 

Autor Redactia 11 Martie 2012, 14:10 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate