Uniunea Europeana va câştiga doar lucrând îndeaproape cu toate ţările riverane Mării Negre

De Mihai Vintilă 19 Ianuarie 2010, 00:00 Politica
Adriana Ţicău, vicepreşedinta Comisiei de Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European, i-a adresat astăzi, la Strasbourg, comisarului desemnat pentru a coordona portofoliul pentru afaceri maritime şi pescuit în viitoarea Comisie Europeană, Maria Damanaki, o serie de întrebări privind politica europeană la Marea Neagră.
Adriana Ţicău a arătat că "Începând cu 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României şi Bulgariei, Uniunea Europeană are acces direct la Marea Neagră. Ţinând cont de importanţa geo-strategică a Mării Negre şi a Dunării, care alături de Rhin şi canalul Main, leagă Marea Nordului de Marea Neagră, aş dori să vă întreb care vor fi măsurile avute în vedere şi care este angajamentul dumneavoastră pentru a integra mai bine Marea Neagră în politica maritimă comună?"
În răspunsul său, Maria Damanaki a subliniat că Marea Neagră are o importanţă deosebită, fiind în acelaşi timp o zonă relativ nouă pentru Uniunea Europeană. La Marea Neagră, alături de România şi Bulgaria, care sunt State Membre ale Uniunii Europene au ieşire ţari mari precum Turcia, Rusia, Ucraina. Comisarul desemnat a arătat că România, Bulgaria şi Turcia sunt reprezentate in comisia regională pentru Marea Mediterană şi aceasta este o bună oportunitate de a colabora. Maria Damanaki a insistat asupra faptului că Uniunea Europeana va câştiga doar având o strânsă colaborare şi lucrând îndeaproape cu toate ţările riverane Mării Negre.
De asemenea, deputata europeană Adriana Ţicău i-a semnalat candidatului la postul de comisar pentru afaceri maritime şi pescuit că "din păcate, nici pagina web pentru afaceri maritime de pe site-ul Comisiei, nici cererile de proiecte lansate de către Agenţia Executivă pentru Transport Trans-European pentru dezvoltarea de coridoare maritime nu se referă la regiunea Mării Negre", subliniind că există deja cereri de proiecte deschise pentru perioada 2010-2013 pentru Marea Nordului, Marea Baltică şi Marea Mediterana.
În continuarea intervenţiei sale, Adriana Ţicău, a subliniat că viitorul comisar pentru afaceri maritime şi pescuit trebuie să fie un partener în procesul de elaborare şi implementare a strategiei UE pentru Dunăre şi bazinul dunărean deoarece această regiune este strâns legată de Marea Neagră. "Prin prisma politicii maritime comune care reprezintă o abordare integrată şi pe orizontală a mai multor sectoare, aş dori sa vă întreb care sunt măsurile pe care le aveţi în vedere pentru dezvoltarea porturilor, şi nu mă refer aici doar la porturile la mare, ci şi la cele situate pe sectoarele maritime ale fluviilor europene? De asemenea, aş dori să va întreb ce măsuri veţi avea în vedere pentru dezvoltarea turismului în zonele de coastă?"
Comisarul desemnat, Maria Damanaki, a arătat că strategia UE privind Dunărea este în principal o politică de dezvoltare regională şi că fondurile europene din acest sector trebuie folosite la maxim. De asemenea, comisarul desemnat a subliniat că o colaborare strânsă cu ceilalţi colegi comisari este necesară pentru implementarea politicii maritime comune ca o politică europeană integrată. Ca o ilustrare, comisarul desemnat a arătat că 80% din fosforul din Marea Neagră vine prin apele Dunării, iar politica de mediu privind mările trebuie să se refere şi la dezvoltările din bazinele fluviale având în vedere că mai multe fluvii se varsă în Marea Neagră şi, prin urmare, este nevoie de o gestiune integrată.
Parlamentul European va supune votului in plen componenţa Comisiei Europene pentru 2009-2014 la data de 26 ianuarie 2010.

 

Autor Mihai Vintilă 19 Ianuarie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii