Strategia UE pentru regiunea Dunării

De Mihai Vintilă 16 Aprilie 2010, 00:00 Politica
Strategia UE pentru regiunea DunăriiEurodeputata PSD Adriana Ţicău a organizat joi, la Parlamentul European, sub egida "Forumului pentru Dunăre", conferinţa "Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării", la care au participat, pe lângă deputaţi din PE, şi reprezentanţi ai Consiliul UE, ai Comisiei Europene precum şi ai Comitetului Regiunilor, Consiliului Economic şi Social respectiv ai regiunilor din statele membre riverane Dunării. Deputata europeană, iniţiatoarea Forumului pentru Dunăre din PE, consideră că Strategia UE pentru regiunea Dunării va aduce beneficii României, dar este necesară însă şi o implicare corespunzătoare în definirea si implementarea ei, din partea autorităţilor române centrale şi locale.

"Pentru a avea o strategie de succes a Uniunii Europene pentru regiunea Dunării trebuie să identificăm proiecte strategice care să fie în acelaşi timp concrete , plecând de la necesitatile de dezvoltare de la nivel local si regional. Este necesar un Plan de acţiune precis în acest sens", a declarat doamna Ţicău, care este şi vicepreşedinta Comisiei de transport şi turism a PE.

Ea a atras atenţia că multe din proiectele TEN-T din regiune sunt întârziate şi că strategia UE pentru Dunăre poate ajuta la mai buna utilizare a fondurilor europene prin colaborarea între autorităţile din regiunile aferente bazinului acestui fluviu. Acest lucru este cu atât mai oportun cu cât felul în care decurge această strategie macroregională va influenţa şi viitoarea politica de coeziune a Uniunii, consideră doamna Ţicău.

Deputata europeană a subliniat că prin România trece o treime din cursul Dunării şi a făcut apel la autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru o implicare mai activă în procesul de realizare a Strategiei UE de profil, putând genera beneficii majore economico-sociale.

"Nu în ultimul rând, trebuie menţionat rolul pe care îl pot avea tinerii, prin contribuţiile acestora la definirea strategiei UE pentru regiunea Dunării; îi invităm să fie implicaţi. Există de altfel şi o Academie a Dunării la Ulm, precum şi un Festival al tinerilor din regiunea Dunării", a afirmat europarlamentarul român.

Conferinţa a fost împărţită în două secţiuni, prima dedicată "Evoluţiei Strategiei UE pentru regiunea Dunării" iar a doua vizând "Proiecte strategice pentru regiunea Dunării". Printre vorbitorii principali au fost Jo Leinen, Preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE (ENVI), Cristian Bădescu, Reprezentant Permanent Adjunct al României pe lângă UE, Vicente Rodriguez, din partea Preşedinţiei spaniole a UE, Danuta Hubner, Preşedinta Comisiei de Dezvoltare Regională a PE (REGI), Johann Sollgruber (Direcţia Generala -DG- Politica regionala din cadrul Comisiei Europene), Cesare Bernabei (DG Mobilitate si Transport), Jean-Arnold Vinois (Sef de Unitate, DG Energie) şi Isabelle Ryckbost, Directorul Federaţiei Europene a Porturilor Interioare.

 

Autor Mihai Vintilă 16 Aprilie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate