Sprijin juridic de la PSD pentru cetăţenii care dau în judecată Guvernul Boc

De Mihai Vintilă 22 Iunie 2010, 00:00 Politica
Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, a declarat că Partidul Social Democrat a decis să ofere sprijin juridic gratuit pentru toţi cetăţenii care vor dori să acţioneze Guvernul Boc în instanţă, pentru a-şi apăra drepturile dobândite.

Astfel, dacă sesizarea de neconstituţionalitate depusă de PSD la Curtea Constituţională, cu privire la Legea de tăiere a pensiilor şi salariilor, va fi respinsă, membrii Departamentului Juridic al PSD din fiecare organizaţie judeţeană vor redacta actele necesare acţiunilor în instanţă pentru toţi solicitanţii, PSD urmând să sesizeze, împreună cu aceştia,organismele de justiţie internaţionale - Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

În privinţa motivaţiei juridice a sesizării Curţii Constituţionale, vicepreşedintele PSD a menţionat că articolele 1,2,3,4,5 şi 12 din Legea de tăiere a pensiilor şi salariilor încalcă următoarele articole din Constituţia României:
Art.15, ce priveşte neretroactivitatea legii, un principiu fundamental al dreptului
Art.44, referitor la dreptul de proprietate privată, care nu poate fi atins. Jurisprudenţa CEDO şi a Curţii de Justiţie Europene au stabilit că salariul şi pensia reprezintă posesia celui care urmează să le primească şi acestea nu pot fi diminuate prin orice act normativ
Art.47 alin.1 privind asigurarea unui nivel de trai decent
Art.135, care statuează faptul că statul trebuie să asigure creşterea calităţii vieţii
Art. 53, cu privire la restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale.
Acestea reprezintă încălcări grave ale Constituţiei, acceptate de Guvernul Boc şi de parlamentarii PD-L, principalii susţinători ai acestor măsuri.

Reprezentanţii PSD speră, chiar şi după ultimele evenimente legate de desemnările judecătorilor şi conducerii Curţii Constituţionale, că soluţia va fi una în favoarea şi cu respectarea Constituţiei României.

Admiterea de către Curte a sesizării de neconstituţionalitate a legii, depusă de PSD, va reprezenta un nou vot de blam, alături de cele 228 de voturi din Parlament în favoare moţiunii, pentru Guvernul Boc, care, în această situaţie, va trebui să îşi prezinte imediat demisia.

Partidul Social Democrat cere judecătorilor Curţii Constituţionale să dea dovadă de profesionalism, independenţă, imparţialitate, precum şi o soluţie care să respecte spiritul legii şi al Constituţiei.(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 22 Iunie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate