Rovinieta electronica si alte masuri in domeniul transportului

De Mihai Vintilă 29 Ianuarie 2010, 00:00 Politica
Executivul a luat în şedinţa din 29 ianuarie mai multe decizii în domeniul transporturilor. Prima vizează introducerea rovinietei electronice, începând cu data de 1 august 2010, înlocuindu-se astfel rovinieta clasică sub formă de autocolant. Rovinietele în formă clasică achiziţionate până la această dată vor putea fi utilizate până la expirarea valabilităţii.

„Aceasta va însemna în primul rând o economie de timp pentru toţi cei care utilizează astăzi forma clasică a rovinietei şi modernizarea unui procedeu aplicat până în momentul de faţă, în beneficiul cetăţeanului”, a declarat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.
Noul sistem va face posibilă simplificarea procedurii de monitorizare a vehiculelor la tranzitarea reţelei de drumuri naţionale din România, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare şi poziţia geografică de unde s-a făcut înregistrarea. Vor fi oprite numai acele vehicule pentru care există suspiciunea că deţinătorii nu ar fi achitat acest tarif.

De asemenea, noul sistem informatic de emitere, gestiune monitorizare şi control a rovinietei (SIEGMCR) va contribui la îmbunătăţirea colectării veniturilor prin gestiunea coordonată a reţelei, precum şi la extinderea serviciilor oferite posesorilor de vehicule.

Utilizatorii vor putea achiziţiona roviniete de la un număr mult mai mare de comercianţi. Cumpărătorul va primi numai documentul de plată din partea distribuitorilor în care se doreşte achitarea tarifului la aceştia sau o confirmare care atestă tranzacţia, în cazul în care plata se efectuează prin internet.

Potrivit ordonanţei, începând cu data de 1 august 2010, constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Printr-un alt act normativ adoptat astăzi, Guvernul a aprobat o serie de modificări la Ordonanţa nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, în vederea exploatării şi menţinerii în stare bună a drumurilor publice şi pentru creşterea siguranţei rutiere.

Modificările vizează un control mai eficient, clarificarea responsabilităţilor ce revin atât administratorilor drumurilor publice cât şi utilizatorilor, eliberarea autorizaţiilor speciale de transport (ATS) pentru efectuarea transporturilor rutiere care depăşesc masa şi dimensiunile maxime admise şi modalitatea de efectuare a transporturilor rutiere cu astfel de depăşiri. De asemenea, este majorat cuantumul amenzilor contravenţionale pentru încălcarea legislaţiei în domeniu.

„Nu se mai acordă sub nici o formă nici un fel de autorizaţie specială de transport decât pentru mărfurile indivizibile”, a precizat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Adoptarea acestei ordonanţe asigură transpunerea în legislaţia internă a unor prevederi din Directiva Consiliului 1996/CE de stabilire pentru unele vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunităţii, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul naţional şi internaţional şi a greutăţii maxime autorizate în traficul internaţional.(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 29 Ianuarie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate