Moţiune de cenzură după asumarea răspunderii guvernamentale pe Codul Muncii

De AGERPRES 08 Martie 2011, 21:22 Politica
Opoziţia a depus la Parlament moţiunea de cenzură intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. "Am depus la preşedinţii celor două Camere moţiunea de cenzură. E semnată de 210 parlamentari PSD, PNL şi PC, deputaţi şi senatori. Moţiunea critică modul abuziv în care Guvernul Boc încearcă să treacă acest proiect de lege (...) care nu era o urgenţă", a afirmat Duşa.

El a mai spus că noile modificări aduse Codului Muncii afectează grav piaţa muncii şi creează instabilitate.Opoziţia a depus prima moţiune de cenzură de la începutul acestei sesiuni parlamentare, după asumarea răspunderii de către Guvern pentru noul Cod al muncii.Moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi prezentată miercuri, începând cu ora 9,30, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, urmând ca pe 16 martie, de la ora 15,00, să fie dezbătută şi votată, potrivit deciziei Birourilor Permanente reunite.Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a precizat că moţiunea este semnată de 210 parlamentari social-democraţi, liberali şi conservatori şi că în text se critică modul abuziv în care Guvernul Boc încearcă să treacă noul Cod al muncii.

Dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar dacă moţiunea va fi respinsă, noul Cod al muncii va intra în vigoare. Moţiunea de cenzură a opoziţiei critică Executivul afirmând că acesta are ca singură filosofie economică tăierile de venituri. "A tăia cu neruşinare, pe de o parte din drepturile de asigurări sociale, din cele de asistenţă socială, din salariile şi aşa de batjocură ale cetăţenilor români (...) şi a orienta, pe de altă parte, resursele astfel obţinute către firme de stat şi private clientelare reprezintă esenţa politicii guvernamentale PDL caracterizată prin corupţie, furt, evaziune fiscală, clientelism, restrângerea drepturilor şi libertăţilor democratice ale cetăţenilor. Aţi chinuit inutil, domnilor guvernanţi, un popor întreg sub deviza prostească conform căreia 'nu există alte căi de ieşire din criză', pentru ca astăzi să realizăm cu toţii că, dimpotrivă, există şi alte măsuri posibile, dar care deranjează clientela politică şi cumetria din acestă ţară", afirmă semnatarii textului moţiunii.

Aceştia consideră România trece acum prin "perioada cea mai neagră din istoria recentă" şi că un asemenea climat nu garantează nici măcar siguranţa persoanei şi a proprietăţii. Reprezentanţii opoziţiei argumentează că moţiunea de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare atât a măsurilor noi introduse în Codul muncii, cât şi a modului în care ele sunt adoptate. Mai mult, parlamentarii opoziţiei susţin, în textul amintit, că procedura angajării răspunderii nu este specifică unui regim democratic. În moţiune se mai arată că noile prevederi ale Codului Muncii duc la o creştere a instabilităţii salariaţilor români pe piaţa muncii ca urmare a extinderii excesive a contractelor de muncă pe durată determinată şi a celor de muncă temporară, dar şi a măririi perioadei de probă la angajare.

"Acestă moţiune de cenzură este una specială, având în vedere că exprimă nu doar poziţia noastră, a opoziţiei parlamentare, ci de data aceasta în mod oficial are şi girul tuturor marilor sindicate şi confederaţii sindicale din România şi a majorităţii confederaţiilor patronale. Este o moţiune de cenzură pe care o depunem deci în numele unei semnificative părţi din societatea românească, atât în ceea ce priveşte angajatorii cât şi angajaţii", afirmă semnatarii moţiunii.


 

Autor AGERPRES 08 Martie 2011, 21:22 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

decathlon.ro

Publicitate