Marioara NISTOR ( PP-DD Braila): Declararea celei de a treia zi a Paştelui ca sărbătoare legală, un semn de respect pentru români

De Redactia 28 Mai 2013, 12:07 Politica
Am iniţiat alături de alţi colegi parlamentari o propunere legislativă care are ca obiect de reglementare instituirea celei de-a treia zi a Paştelui ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare.

După cum se ştie, Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină a anului pentru români. Sfintele Paşti sau sărbătoarea vieţii marchează miracolul învierii Domnului, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia creştinilor. Obiectul acestei sărbători creştine este şi amintirea vie a patimii, pentru că Iisus Hristos a murit pentru noi şi a triumfat pentru noi. În Moartea Lui stă mântuirea noastră, în învierea Lui stă biruinţa noastră.

Din cele mai multe motive umane şi creştine, declararea celei de a treia zi de Paşte ca zi liberă este una firească, în contextul în care pentru români este un eveniment extrem de important şi înălţător. Sărbătoarea Paştelui, sărbătoarea luminii şi a bucuriei, şi-a păstrat până în prezent farmecul şi semnificaţia, fiind un moment de linişte sufletească şi de apropiere de familie. Consider necesară instituirea ca sărbătoare legală în care nu se lucrează şi a celei de-a treia zi a Paştelui şi pentru că Învierea Domnului este, pentru unele lăcaşuri de cult, prilej de dublă bucurie: praznic împărătesc şi ziua hramului bisericii. În plus, în România există în acest moment doar 12 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică, dar de regulă patru dintre ele coincid cu zilele de week-end.

Cu toţii ne dorim ca România să fie la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, la toate capitolele. România este însă printre ţările cu cele mai puţine zile declarate legal nelucrătoare, iar cea mai mare sărbătoare a creştinismului, Paştele, cu cele mai profunde semnificaţii, ar trebui să fie marcată în mod solemn în toate cele trei zile ale sale. Dintre ţările Uniunii Europene, Belgia este de departe cea care acordă cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sărbători legale în 2012. Alte ţări europene cu un număr mai mare de sărbători legale decât al nostru sunt: Ungaria (17 zile), Bulgaria (15 zile), Slovacia (14 zile), Malta (14 zile), Polonia (13 zile), Portugalia (13 zile).

Aş mai adăuga că transformarea în lege a acestei propuneri legislative se impune şi pe fondul atacurilor la care este supusă Biserica Ortodoxă Română în ultima perioadă. După ce s-a lansat ideea belicoasă a legalizării parteneriatelor între persoanele de acelaşi sex, mai nou unii dintre aşa-zişii aleşi ai neamului vor să scoată şi religia din şcoli! Este inadmisibil cum personaje ajunse în Parlament pe spatele USL îşi permit cu nonşalanţă să arunce cu noroi în Biserica noastră şi în tot ce are ea mai sfânt: familia, armonia, pacea, creşterea şi educarea copiilor întru Hristos.

Poate şi din această cauză se impune să avem cât mai multe zile libere, nelucrătoare, îndeosebi cu prilejul sfintelor sărbători religioase, păstrate încă cu evlavie, emoţie şi respect de câtre marea majoritate a românilor.  

Deputat PP-DD de Brăila,
Marioara NISTOR

 

Autor Redactia 28 Mai 2013, 12:07 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

libris.ro

 

 

Publicitate