Liderii UDMR decid viitorul coaliţiei guvernamentale

De AGERPRES 06 Noiembrie 2010, 11:17 Politica
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a convocat sâmbătă, la Târgu Mureş, Consiliul Permanent al Uniunii, pentru a analiza situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea asumării răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.

Şedinţa va începe la ora 11,00, la Casa Bernady, iar liderii UDMR vor stabili care sunt punctele ce urmează să fie discutate în cadrul întâlnirii coaliţiei guvernamentale programată pentru lunea viitoare.

Potrivit declaraţiilor făcute până acum de preşedintele UDMR, "situaţia este gravă, iar Uniunea aşteaptă motivarea deciziei CCR pentru a adopta decizii în cunoştinţă de cauză privind paşii de urmat".

Marko Bela a precizat, la ultima conferinţă de presă, că a purtat discuţii cu premierul şi cu şeful statului, care caută, la rândul lor, soluţii pentru rezolvarea situaţiei create ca urmare a deciziei CCR.

Liderul UDMR a susţinut că Legea Educaţiei trebuie să adoptată în această toamnă, dar pentru aceasta este nevoie de mai multă disciplină şi consecvenţă din partea principalului partid al coaliţiei, mai ales în Senat, unde majoritatea guvernamentală este foarte fragilă.

"Dacă această disciplină şi această majoritate nu pot fi asigurate, trebuie reevaluat şi rolul UDMR în guvernare, deoarece în aceste condiţii nu există garanţii nici pentru o susţinere parlamentară corespunzătoare a Guvernului în cazul altor decizii importante. Nu dorim să fim parte a unui Guvern care numeric deţine majoritate parlamentară, dar în realitate se dovedeşte a fi un Guvern minoritar. Nu vom face parte dintr-o coaliţie incapabilă să înfăptuiască reforma, inclusiv lărgirea drepturilor minorităţilor naţionale", a precizat preşedintele UDMR.

Consiliul Permanent al Uniunii (CPU), format din 14 persoane, este organismul restrâns de decizie al UDMR care se întruneşte în şedinţă cel puţin odată pe lună şi ori de câte ori este convocat de preşedintele Uniunii, iar alături de Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) ia decizii între congresele formaţiunii. Între două şedinţe ale CRU - care se întruneşte, de regulă, trimestrial - organul decizional este Consiliul Permanent al Uniunii. La şedinţa de la Târgu Mureş vor participa preşedintele Uniunii, Marko Bela, preşedintele executiv, Takacs Csaba, preşedintele executiv suspendat din funcţie pe perioada mandatului de ministru al Culturii, Hunor Kelemen, vicepreşedinţii executivi ai UDMR, cărora li se adaugă preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), Rozalia Biro.

 

Autor AGERPRES 06 Noiembrie 2010, 11:17 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii