Deputat UNPR, Marioara Nistor: „Psihologul școlar, o necesitate pentru învățământul românesc”

De Redactia 08 Octombrie 2015, 12:19 Politica

Deputatul UNPR, Marioara Nistor, a susținut în declarația politică din această săptămână necesitatea introducerii în unitățile școlare din România a psihologului școlar.

Deputatul progresist consideră că aceasta este o măsură care va ajuta la buna dezvoltare a copiilor noștri.
„Într-o şcoală, consilierul, întruchipat de psiholog, este cel care în permanenţă are un zâmbet de dăruit, o inimă mare deschisă tuturor, o mână întinsă, un suflet larg, plin de bunătate”, a afirmat Marioara Nistor.

„În urmă cu peste douăzeci de ani auzeam de psihologi doar în filmele americane, cele pe care le descopeream după perioada lungă de comunism. La acea vreme, mulți nu prea întelegeam cu ce anume se ocupă acesta, însă, astăzi, substantivul “psiholog“ se pronunţă tot mai des în mass-media, în școli, în comunitate. Pentru România este un lucru îmbucurător că această profesie a luat amploare, iar românii au început să intre în contact cu psihologii (...)Pentru unii români, a merge la psiholog este un lucru firesc, aceștia punându-și speranţa într-un om pe care nu-l cunosc, dar despre care ştiu că ar putea să îi ajute. Alţii susţin că ştiu ce face el la cabinet, dar nu cred în el. Majoritatea oamenilor, din păcate, sunt convinşi că ar fi un lucru bun pentru ei să meargă la psiholog, dar unii nu au curaj. Dar, în același timp, nimeni nu-i ajută să facă acest pas”, a declarat deputatul UNPR.

Marioara Nistor a precizat că „la noi în ţară, psihologul şcolar are două specialităţi, una de psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională, iar cealaltă legată de domeniul psihopedagogiei speciale. În mod frecvent desfăşoară activităţi de evaluare şi diagnoză a copiilor (în special de inteligenţă şi de dezvoltare), atunci când este vorba despre o tulburare de învăţare sau în alte situaţii ce ţin de viaţa personală a copilului”.

Totodată, deputatul progresist a adăugat că „psihologii şcolari se consultă cu adulţii implicaţi în viaţa acestor tineri - profesori, consiliul de administraţie al şcolii, părinţi - şi sunt implicaţi într-o anumită măsură în consilierea directă a acestor tineri”.
Potrivit deputatei Marioara Nistor, subiectul introducerii psihologului școlar este unul care îi preocupă chiar pe tinerii din România. „Săptămâna trecută am participat la o întâlnire a reprezentanților organizației de elevi a UNPR Brăila cu un psiholog. Evenimentul a avut loc, spre surprinderea tuturor, nu la inițiativa noastră, a seniorilor, ci la inițiativa lor, a elevilor. Aceștia, în cadrul întâlnirii cu psihologul, au prezentat cazuri care îi frământă, problemele pe care le au, iar la final au decis să aibă lunar o astfel de întâlnire cu un psiholog”.

În încheiere, Marioara Nistor a subliniat că „elevii trebuie asistaţi în adaptarea la mediul şcolar, social şi familial, să depăşească tentaţii precum drogurile, alcoolul, violenţa sau furtul. Iar aici intervine psihologul școlar, cel care îi poate avea în supervizarea sa pe copii”.

 

Autor Redactia 08 Octombrie 2015, 12:19 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii