Delegatia Permanenta PNL

De Mihai Vintilă 06 Iunie 2010, 00:00 Politica
Reunita in cadrul Delegatiei Permanente, conducerea PNL Braila, a discutat si analizat, printre altele, evolutia principalilor indicatori economici si sociali ai judetului Braila, in contextul lipsei de interventie si viziune a guvernului in fata crizei nationale.
Astfel, liberalii, condusi de Presedintele PNL Braila Catalin Boboc, s-au aratat ingrijorati de trendul ascendent al somajului, care conform AJOFM Braila, in aprilie a.c. inregistra o rata de 8.6%, aproape dubla fata de inceputul anului precedent. Lipsa unei politici de masuri care sa incurajeze si sa sustina activitatea privata, precum si introducerea de catre guvernul Boc a impozitului forfetar obligatoriu chiar şi pentru unităţile aflate pe pierdere a condus la situatia ca in primele luni ale anului peste 900 de firme brailene sa fie nevoite sa formuleze menţiuni cu privire la dizolvare voluntară, întreruperi temporare de activitate, insolvenţă şi faliment, comparativ cu aproape 550 înregistrate în perioada similară a lui 2009, conform ORC Braila.
Deasemenea s-a luat in discutie si raportul prezentat de catre consilierii PNL, raport din care se mentioneaza ca incepand din ianuarie, veniturile colectate de la începutul anului către bugetul general consolidat de la contribuabilii locali au inregistrat comparativ cu 2009, o scădere a veniturilor colectate cu peste 40 milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro dar si situatia disperata a spitalelor brailene, unde numai Spitalul Judetean inregistreaza datorii de peste 40 milioane de lei.
PNL considera aceasta stare de fapt drept o consecinta evidenta a incompetentei si iresponsabilitatii actualului guvern care pe fondul lipsei oricăror măsuri anticriza în cursul anului 2009 si coplesit de panică anunta ca solutie un pachet de măsuri care prevede, în principal, reducerea în termeni nominali a veniturilor salariale ale bugetarilor cu 25%, precum si reducerea pensiilor si ajutoarelor sociale cu 15%; masuri menite sa adanceasca criza prin scăderea veniturilor a peste 9 milioane de cetăteni români, pentru majoritatea lor dincolo de pragul de suportabilitate, la scăderea consumului, cu influentă negativă asupra sectorului privat, precum si la cresterea somajului.
“Asa numitul pachet de masuri anticriza propus de actuala conducere va crea dezordine socială, agravand declinul economic, va creea haos administrativ, adâncind deficitele si va creste datoria publică, conducand, in scurt timp la necesitatea unor noi măsuri de ajustare a dezechilibrelor bugetare, făcând de neevitat o majorare a impozitelor directe si a taxei pe valoare adaugată, situatie de neacceptat pentru cetătenii României” în opinia liderului liberal, Catalin Boboc.
Acesta mai precizeaza ca o reducere mecanica, fara discernamant, a cheltuielilor salariale si sociale ale bugetului, nu poate fi o masura inteleapta si ca o guvernare eficienta este obligata sa adopte masuri de reforma institutionala si de modernizare a marilor sisteme publice (educatie, sanatate, pensii, ordine publica s.a.), insotite de programe investitionale adecvate, care sa stopeze declinul economic si sa asigure, incepand cu anul viitor, reluarea cresterii economice.
Prin urmare, Partidul National Liberal considera ca actualul impas poate fi depasit prin masuri coerente, profesionale, gandite si puse in practica de un guvern de tehnocrati, printr-o acţiune de ansamblu pe trei direcţii: stimularea investiţiilor, creşterea veniturilor bugetare şi redimensionarea rolului statului.
Partidul National Liberal işi propune ca orizont de timp imediat incadrarea în tintele stabilite in Acordul revizuit cu Fondul Monetar International, in conditiile în care nu sunt abandonate masurile reformatoare. PNL propune masuri ferme de modernizare a sistemelor publice şi de crestere a rolului activ, stimulator, al bugetului.
Aceasta asumare strategica pentru anul 2010 creeaza premisele ca anul 2011 să devina anul relansarii economice, oferind conditii pentru ameliorarea nivelului de trai al populatiei.
In consecinta, obiectivele asumate de PNL prin Programul de Urgenta propus sunt urmatoarele:
Crearea unui cadru favorabil mediului economic şi promovarea unor masuri sectoriale cu efect de antrenare a economiei; reducerea cheltuielilor publice prin restructurarea cheltuielilor bugetare şi redimensionarea rolului statului si nu prin reducerea salariilor si pensiilor bugetare. Se va avea in vedere incadrarea in tinta de deficit convenită cu FMI, de 6,8% din PIB pentru anul 2010, cresterea veniturilor bugetare precum şi reducerea evaziunii fiscale si nu in ultimul rand eficientizarea sistemului de management şi control pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene.
Aplicarea hotarata a acestui Program va asigura echilibrul finantelor publice, ajustarea deficitelor şi relansarea economica.
“Programul nostru, spre deosebire de al celorlalte partide politice parlamentare, nu-si propune sa scada veniturile populatiei, aşa cum propune PD-L, si nici sa creasca fiscalitatea, aşa cum doreste PSD. În aceste momente grele pentru Romania, PNL isi reafirma optiunile de dreapta care constau în stimularea initiativei private în slujba binelui public şi în aşezarea institutiei numite cetatean în centrul tuturor politicilor sale” a mai precizat Catalin Boboc.( Departamentul Comunicare al PNL Braila)

 

Autor Mihai Vintilă 06 Iunie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii