Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că episcopul Casian Craciun nu a colaborat cu Securitatea

De Mihai Vintilă 26 Ianuarie 2010, 00:00 Politica
Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi 26 ianuarie 2010, să respingă ca neîntemeiată cererea CNSAS, prin care se cerea instanţei constatarea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul episcopului Casian Crăciun. Cu toate acestea, decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte.Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţine că episcopul Dunării de Jos a fost "util" Securităţii timp de 10 ani şi a cerut Tribunalului Bucureşti să constate existenţa calităţii de colaborator a lui Casian Crăciun.
Casian Crăciun "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei româneşti", se arată în nota de constatare emisă de Direcţia Investigaţii a CNSAS depusă la dosar.
CNSAS arată, în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, citând din dosare ale Serviciului de Informaţii Externe (SIE), că episcopul a preluat următoarele nume conspirative de colaborare: "Crin" (1981-1985), "Casius" (1985-1991), "Casio" (1988), cu precizarea că "domnul Crăciun a dorit păstrarea conspirativităţii asupra legăturii sale cu organele noastre (n.r. organele SIE)".(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 26 Ianuarie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate