Companiile vor putea să-şi recupereze mai repede banii pe serviciile către autorităţile publice rău platnice

De Mihai Vintilă 28 Aprilie 2010, 00:00 Politica
Comisia pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (IMCO) a votat, miercuri 28 aprilie 2010, Directiva Comisiei Europene care impune penalităţi autorităţilor locale şi centrale rău platnice.


În forma propusă de comisia PE, directiva prevede un termen maxim de 30 de zile pentru plata facturilor către furnizori, în caz contrar autorităţile fiind obligate să plătească dobânzi şi o taxă de 40 de euro drept costuri de recuperare. Termenul limită poate fi depăşit doar în cazuri speciale cum ar fi, de exemplu, facturile către spitale

Coordonatorul liberalilor europeni în Comisia pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorului (IMCO) a Parlamentului European, Cristian Buşoi, şi-a exprimat speranţa că directiva va intra în vigoare cât mai repede posibil pentru a veni în sprijinul companiilor europene.

Cristian Buşoi a afirmat, după vot, că varianta Parlamentului European este mai indulgentă cu autorităţile locale decât propunerea iniţială a Comisiei Europene. El s-a arătat dezamăgit de decizia colegilor săi de a elimina penalitatea de 5%, percepută dacă factura nu era plătită la timp.

"Deşi în urma discuţiilor şi votului din Comisia IMCO propunerea Comisie Europene a fost, într-o oarecare măsură, slăbită, totuşi votul de astăzi reprezintă un pas important în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al companiilor care au în multe dintre statele Uniunii Europene dificultăţi în a-şi primi banii de la autorităţile de stat pentru serviciile efectuate. Sunt dezamăgit că a fost eliminată prevederea privind penalitatea de 5% care se percepea în cazul în care factura nu era plătită la timp, dar privesc acest pas înapoi ca pe o modalitate strategică de a obţine sprijinul unui cât mai mare număr de ţări ale Uniunii atunci când dosarul va ajunge în Consiliu."(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 28 Aprilie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii