Carmen Moldovan: Ministerul Mediului trebuie să ancheteze ilegalitățile privind construcția microhidrocentralelor de lângă Transfăgărășan

De Redactia 18 Octombrie 2011, 19:48 Politica
Carmen Moldovan, deputată social-democrată și președinta Forumului Național al Ecologiștilor din PSD, solicită ministrului Mediului, Laszlo Borbely, deschiderea neîntârziată a unei anchete privind modul în care autoritățile abilitate și-au exercitat atribuțiile de avizare, supraveghere și control vis-a-vis de lucrările de construcție a unei serii de microhidrocentrale pe cursurile râurilor de lângă Transfăgărășan, precum și sistarea de urgență a acestor lucrări.
   
Solicitarea deputatei vine în contextul în care, după ce mass-media și ONG-urile de mediu au atras în nenumărate rânduri atenția asupra faptului că lucrările de construcție respective încalcă legislația și pun astfel în pericol biodiversitatea din zonă, un control efectuat de Apele Române a constatat exact contrariul. ”Numai că”, atrage atenția Carmen Moldovan, ”ulterior acestui control, Administrația Bazinală Pitești a eliberat un nou aviz de gospodărire a apelor, prin care se modifică poziționarea conductelor de aducțiune a apei”. Or, conform Ordinului 15/2006 pentru aprobarea Procedurii de modificare sau de retragere a avizelor și autorizațiilor de gospodărire a apelor, o astfel de modificare se poate aduce în faza de proiectare dar şi de execuţie doar în situația în care este ”necesară modificarea parametrilor hidrologici în vederea înlăturării efectelor negative asupra apelor”.
   
”Altfel spus”, explică președinta FNE din PSD, ”fie dăm crezare concluziilor controlului efectuat de Apele Române și atunci ne găsim în fața unui act ilegal, dat fiind că nu există efecte negative de înlăturat, fie acestea există și cei de la Apele Române au avut orbul găinilor. Oricum ar fi, e clar că în acest caz legea a fost încălcată și beneficiarii au fost cei care construiesc acolo, fără să le pese nici cât negru sub unghie că astfel distrug o zonă de o frumusețe deosebită”.
   
Ca urmare, deputata social-democrată solicită Ministerului Mediului deschiderea unei anchete asupra modului în care autoritățile abilitate aflate în subordine și-au exercitat atribuțiile de avizare, supraveghere și control vis-a-vis de ce se întâmplă în Făgăraș șisancționarea corespunzătoare a celor care au încălcat legea. Totodată, până la finalizarea acestei anchete, Carmen Moldovan cere sistarea lucrărilor de construcție, înainte ca distrugerile asupra mediului să devină iremediabile.

 

Autor Redactia 18 Octombrie 2011, 19:48 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate