ANI a încălcat Legea achiziţiilor

De Mihai Vintilă 14 Martie 2010, 00:00 Politica
ANI a încălcat legislaţia privind atribuirea contractelor de achiziţie publică şi a închiriat netransparent 30 de sisteme informatice, ceea ce a dus la cheltuirea ineficientă a banilor publici, arată raportul Curţii de Conturi pe 2008, care a fost însă anulat în instanţă între timp, potrivit ANI.


Potrivit Raportului Curţii de Conturi, achiziţiile publice ale Agenţiei Naţionale de Integritate "s-au focalizat către cumpărarea directă, în defavoarea procedurilor în sistem competiţional", cu încălcarea prevederilor OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. Astfel, raportul invocă "elaborarea de specificaţii tehnice cu referiri la brandul producătorului, fapt care a determinat achiziţionarea de bunuri de natura mijloacelor fixe cu precădere prin cumpărare directă, în defavoarea procedurii de licitaţie deschisă sau de cerere de oferte, cu vicierea mediului concurenţial".

Raportul mai arată că a fost calculată eronat valoarea estimată a contractelor, fără a se ţine cont de produsele similare şi de cumularea pe parcursul unui an a valorii fără TVA.

Curtea de Conturi impută Agenţiei de Integritate şi încheierea, în iulie 2008, a unui contract în valoare de 11.777 euro, cu o durată de patru luni, având ca obiect închirierea a 30 sisteme informatice, "în condiţii de lipsă de transparenţă şi cu cheltuirea neeconomicoasă şi ineficientă a resurselor bugetare". Este menţionată totodată închirierea unui apartament într-o zonă centrală a Capitalei, pentru care ANI a achitat trei luni 86.000 de lei, în condiţiile în care nicio structură din Agenţie nu şi-a desfăşurat activitatea în acel sediu.

Acelaşi raport arată că nu au fost respectate prevederile legale privind dotarea cu autoturisme, ANI deţinând un autoturism în plus faţă de norma legală, iar în ceea ce priveşte inventarierea patrimoniului a constatat că registrul numerelor de inventar şi fişele mijloacelor fixe nu conţin informaţiile minime obligatorii prevăzute de lege, iar unele bunuri din patrimoniu nu au fost inventariate.(AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 14 Martie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate