Adriana Țicău - Strategia UE pentru Regiunea Dunării

De Redactia 10 Decembrie 2010, 21:59 Politica
Eurodeputata PSD Adriana Țicău a organizat joi, 9 decembrie 2010, la Parlamentul European, sub egida „Forumului pentru Dunăre”, dezbaterea „Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”, eveniment în care a fost prezentată Strategia UE pentru Regiunea Dunării, adoptată pe 8 decembrie de către Comisia Europeană.

În cadrul acestei reuniuni, Adriana Țicău, inițiatoarea Forumului pentru Dunăre din PE a declarat: „Felicităm Comisia Europeana pentru că a adoptat Strategia UE pentru Regiunea Dunării, respectându-și astfel angajamentul luat și mandatul primit din partea Consiliului European și a Parlamentului European. Strategia UE pentru Regiunea Dunării este doar începutul unui drum lung care va însemna proiecte și măsuri pentru dezvoltarea regiunii dunărene. Așa cum Parlamentul European a cerut în Rezoluția sa din ianuarie 2010, Strategia este însoțită de un Plan de Acțiuni care rămâne deschis și care conține acțiuni prioritare și exemple de proiecte ce au fost transmise Comisiei Europene de către autoritățile locale și regionale din statele riverane Dunării, în procesul de consultare publică. Planul de Acțiuni va fi actualizat în permanență și este important ca toți actorii implicați să implementeze aceste proiecte astfel ca această strategie să se traducă în rezultate concrete, iar regiunea să beneficieze de dezvoltare economică și socială. Există aproximativ 100 miliarde EUR alocate pentru Regiunea Dunării până în 2013, prin diferite fonduri europene, iar valoarea adăugată a acestei strategii este aceea că statele membre pot acorda o mai mare prioritate proiectelor strategice pentru Regiunea Dunării și utiliza în comun resursele financiare existente. Statele membre pot utiliza revizuirea la mijloc de termen a perspectivei financiare actuale și să își revizuiască Programele Operaționale, pentru a aloca resursele financiare necesare proiectelor ce fac parte din Planul de Acțiuni a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.”

„Procesul de consultare a fost foarte important, iar dacă până în prezent, un rol central l-au avut coordonatorii naționali și autoritățile naționale, de acum înainte foarte importante vor fi autoritățile locale și regionale, care vor trebui să facă un efort susținut, pe termen lung, pentru implementarea proiectelor din Planul de Acțiuni”, a subliniat dna. Danuta Huebner, Președinta Comisiei de Dezvoltare Regionala din PE.

Dl. Peter Gyorkos, Ambasador extraordinar şi plenipotențiar, Reprezentant Permanent al Ungariei pe lângă Uniunea Europeana, prezent la Conferință a precizat că „adoptarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării de către Consiliul reprezintă o prioritate  pentru  Președinția Ungară a Consiliului UE, pentru următoarele 6 luni”.
 
La eveniment au participat deputați europeni, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social precum și reprezentanți ai societății civile.

 

Autor Redactia 10 Decembrie 2010, 21:59 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii