Mai multe organizații au solicitat Biroului Electoral Central să facă sedințele publice

De Comunicat 18 August 2020, 19:00 Politica

Organizaţiile semnatare solicită Biroului Electoral Central să transmită public şedinţele, prin live streaming sau prin orice modalitate tehnică, pentru a asigura o transparență cât mai mare a activității administrației electorale și acces extins al publicului la activitatea BEC, cu respectarea normelor privind protecția datelor personale. Având în vedere că la acest scrutin şedinţele BEC se pot desfăşura şi prin mijloace electronice în sistem de videoconferinţă, potrivit Hotărârii nr. 2/03.08.2020, credem că măsura publicării lor nu creează dificultăţi tehnice sau costuri suplimentare și poate oferi un instrument fără riscuri pentru factorii interesați externi care vor să urmărească activitatea BEC. În contextul cauzat de pandemie, care a determinat modificarea procedurilor și termene reduse pentru implementarea calendarului electoral, considerăm că deschiderea către public este esențială.

Aceste principii se regăsesc și în Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia (para. 81), potrivit căruia "Reuniunile comisiei electorale centrale trebuie să fie deschise pentru toţi, inclusiv pentru reprezentanţii mijloacelor de comunicare în masă." Reamintim şi că Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a reiterat în mai multe dintre rapoartele de observare necesitatea deschiderii reuniunii organelor electorale către public. Spre exemplu, cel mai recent raport al ODIHR, din 2019, recomandă: "Pentru a spori transparența, reuniunile organelor electorale ar trebui să fie deschise publicului. Deciziile și procesele-verbale ale ședințelor lor ar trebui să fie publicate în timp util și într-un mod consecvent". O recomandare similară există încă de la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2004: "Trebuie luat în considerare faptul că nivelul transparenţei creşte dacă organizaţiile observatorilor interni au dreptul de a participa la întâlnirile birourilor electorale la toate nivelurile, inclusiv la nivelul BEC."

Considerăm că această bună practică, care este deja aplicată de comisiile electorale centrale din mai multe ţări – cele mai recente exemple fiind alegerile care au avut loc în acest an în Serbia şi în Macedonia de Nord – ar contribui la transparentizarea activităţii administraţiei electorale şi ar spori încrederea publică în procesul electoral.

Aşteptăm cât mai curând răspunsul dumneavoastră şi vă mulţumim.

Organizaţii semnatare

Expert Forum
Observatorul Electoral
Asociația Code for Romania
Geeks for Democracy
Asociația CIVICA Iași
Centrul pentru Studiul Democrației
Asociația Centrul pentru Resurse Civice
Asociația pentru dezvoltare GHEPart
Societatea Studențească de Științe Politice
Asociația Centrul Român de Politici Europene
Mircea Kivu, sociolog

 

 

 

Autor Comunicat 18 August 2020, 19:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii