Cum s-a votat in Romania la alegerile locale

De AmosNews 28 Septembrie 2020, 23:58 Politica


vot alegeri locale 2020


PSD a pierdut în urma scrutinului din 27 septembrie mai multe orașe și județe importante. În mod evident cea mai mare înfrângere este la nivelul Capitalei. Acolo PSD a pierdut Primăria Generală în favoarea lui Nicușor Dan, dar și aproape toate sectoarele. Doar la nivelul Sectorului 4, Daniel Băluță a obținut o victorie clară. Dacă Robert Negoiță va face transferul înapoi în PSD, atunci social-democrații vor avea două primării de sector, față de 6 primării ca până acum.

Iașul lui Mihai Chirica părea pierdut chiar înaintea alegerilor, în momentul transferului edilului de la PSD la PNL. Chirica a fost reconfirmat duminică de către ieșeni, doar că acesta va juca de data aceasta în echipa liberalilor. Constanța reprezintă o altă redută importantă pierdută de PSD. Mult timp un fief al lui Radu Mazăre, apoi al lui Decebal Făgădău, Constanța rămâne la această oră disputată încă între candidatul PNL, Vergil Chițac și candidatul USR-PLUS, Stelian Ion. Cert este că primăria nu se va întoarce la PSD. Vrancea, un alt județ-cheie a ieșit de sub conducerea lui Marian Oprișan după două decenii întregi în care s-a aflat la conducerea județului. Giurgiu a fost o altă surpriză masivă. Multă vreme reduta lui Bădălău, Giurgiu a fost adjudecat de data aceasta de liberali. În Moldova, PSD păstrează totuși județe importante – Neamț, Bacău, Vaslui, Galați și Botoșani. De asemenea, în sudul țării, PSD încă controlează județele Olt, Dolj, Gorj, Călărași și Ialomița. Totodată, PSD are în continuare cei mai mulți reprezentanți în județe – 20.

Liberalii și cei de la USR-PLUS au reușit de asemenea să câștige județe și orașe importante. Timișoara a fost pierdută de liberali în favoarea celor de la USR-PLUS, aceasta fiind probabil cea mai importantă victorie a celor de la USR-PLUS în aceste alegeri. Constanța rămâne încă disputată între PNL și USR-PLUS, acesta fiind un oraș extrem de important în ecuația viitoarelor alegeri parlamentare. Liberalii au câștigat însă primării importante în alianță cu USR-PLUS, Capitala fiind cel mai bun exemplu, dar și Bistrița, acolo unde Ioan Turc (sprijinit de PNL și USR-PLUS) l-a învins pe Ovidiu Creţu, sprijinit o alianță asemănătoare (PSD-ALDE-UDMR-Pro România). Confruntările dintre USR-PLUS și PNL au fost echilibrate acolo unde au avut loc, însă per total USR-PLUS pare a se fi impus în fața liberalilor. Dincolo de exemplul Timișoarei, USR-PLUS a învins PNL și la Brașov, acolo unde Allen Coliban (susținut de USR-PLUS) l-a învins pe eorge Scripcaru, candidat din partea PNL care conducea orașul din 2004.

Ținând cont de rezultatul alegerilor locale, parlamentarele din 6 decembrie anunță o luptă în trei între PSD, PNL și USR-PLUS. Nu știm momentan dacă liberalii vor alege calea unei alianțe cu USR-PLUS pentru a balansa puterea PSD. Logica electorală ne spune că aceasta ar fi calea cea mai bună. Rezultatele alianței USR-PLUS-PNL au fost clare la alegerile din Capitală, acolo unde Firea a fost detronată. Dilema majoră a celor de la PNL constă însă în a încerca o echilibristică între PSD și USR-PLUS, astfel încât liberalii să poată obține cele mai multe voturi fără a trebui să împartă puterea cu USR-PLUS.UDMR ar putea rămâne un partener de guvernare prin potențialul de coaliție și rămâne de văzut dacă PMP și ALDE vor prinde pragul. Sistemul politic românesc tinde să devină unul dominat de două partide mari PSD și PNL, cu un al treilea partid mai mic USR-PLUS care va încerca să își facă un loc cât mai confortabil în Parlament.

 

Autor AmosNews 28 Septembrie 2020, 23:58 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii