2013 - Anul reconstructiei

De A.Frangu 20 Decembrie 2013, 10:55 Politica
Am parcurs un an de guvernare USL. Pentru unii bun, pentru altii cu dezamagiri.   Acum la un an de guvernare, Uniunea Social Liberala isi prezinta bilantul. Principalele repere ale anului 2013 sunt prezentate succint in comunicatul USL, de mai jos:

1. 2013 – UN AN DE CRESTERE ECONOMICA. Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul trei din 2013, si una din cele mai importante cresteri economice din UE in 2013 (+2,7% din PIB). Efectul este cresterea numarului de locuri de munca cu 66.000, dupa cativa ani in care numarul de firme era in scadere si se desfiintasera peste 700.000 de locuri de munca. Cifrele macroeconomice sunt bune (deficit la jumatate fata de tintele negociate cu UE si FMI), ne imprumutam la cele mai mici dobanzi, iar agentiile de rating imbunatatesc ratingul de tara al Romaniei. Productia industriala in crestere record in UE (cresterea productiei auto – cea mai mare din Europa, de ex), productia agricola si exporturile sunt la maxime istorice ca urmare a masurilor luate de guvern. In 2013 avem cel mai mare PIB si cea mai mica inflatie de dupa Revolutie. Am redus birocratia fiscala - am continuat procesul de reducere a numarului de taxe platite de o companie. Raportul Doing Business 2013 realizat de Banca Mondiala arata reducerea numarului de taxe de la 113 plati pe an in 2012 la 41 in 2013. Am crescut economia in conditiile in care am continuat consolidarea fiscala si am implementat masuri de protectie sociala pentru grupurile vulnerabile. Ca urmare a mixului de politici optimal, ratele romanilor la creditele luate de la banci au inceput sa scada.

 2. 2013 - MAI MULTI BANI IN ROMANIA. Am marit de aproape patru ori gradul de absorbtie a fondurilor europene, acesta ajungand in prezent la 27%, inclusiv prin deblocarea tuturor programelor oprite din cauza coruptiei guvernelor anterioare. Anul acesta este primul in care in Romania intra mai multi bani din UE decat platim catre UE. Intr-un an si jumatate, am crescut gradul de absorbtie de la 7% la 27%. Am obtinut un an in plus pentru absorbtia fondurilor europene din bugetul actual (2007-2014), pentru a recupera pierderile din anii trecuti.

 3. 2013 – UN AN DE REPARATII SOCIALE. Am crescut pensiile peste rata inflatiei, prima data dupa multi ani, si am dat bugetarilor banii inapoi, aducand salariile bugetarilor la nivelul de dinainte de taierile din 2010. Va continua indexarea pensiile peste rata inflatiei si anul viitor, in ianuarie, daca legea bugetului va intra in vigoare. S-au plătit arierate (datorii mai vechi de 90 de zile) de peste 2,6 miliarde lei pentru medicamente; S-au platit arierate de circa 1 miliard lei la nivelul autorităţilor locale.

 4. 2013 – UN AN DE SPRIJIN PENTRU EDUCATIE. Sustinem mai concret ducatia si cercetarea – demaram proiectul Eli Magurele, introducem internet in peste 2500 de scoli de la tara, introducem manuale digitale, dublam numarul de ore de sport in scoala, si, din 2014, sustinem profesorii debutanti cu salarii mai mari

 5.   2013 – UN AN DE SPRIJIN PENTRU SANATATE - Redeschidem spitale inchise, extindem sistemul SMURD la nivel national, reluam productia de vaccin intern, deblocam posturile din sistem si, de la anul, dublam veniturile medicilor rezidenti.

 6. 2013 – UN AN BUN PENTRU AGRICULTURA. GUVERNUL A REDUS CU SUCCES TVA LA PAINE preturile scazand cu 12% conform datelor statistice oficiale si am scos la suprafata productia evazionista; a sprijinit AGRICULTURA si fermierii, cu plati importante, inclusiv subventiile blocate de PDL. Intarim exporturile de carne, am demarat proiecte europene de reabilitare a sistemului de irigatii, am inceput construirea de depozite de legume-fructe, pentru preluarea productiei interne, stimulam agricultura bio (de exemplu, Romania a fost desemnata „tara anului” la targul Bio din Germania). Pentru prima data dupa 16 ani am efectuat Prima Umplere a canalelor de irigatii, marind productia agricola.

 7. 2013 – AM SUSTINUT REFORME IMPORTANTE. Am avansat major in problema restituirii proprietatilor si luptam impotriva mafiilor retrocedarilor. Am demarat descentralizarea Romaniei, printr-o lege care sustine autoritatile locale. Am reformat institutiile fiscale, pentru combaterea evaziunii si cresterea incasarilor (efect: in octombrie si noiembrie, pentru prima data, statul a incasat peste nivelurile prognozate).

 8. 2013 – GRIJA FATA DE CEI IN NEVOIE, CEI AFECTATI DE CRIZA DIN ANII TRECUTI – am majorat cuantumul ajutoarelor pentru incalzire pentru familiile vulnerabile, am reintrodus ajutoarele pentru insotitorii persoanelor cu handicap. Am crescut salariul minim pe economie cu 15%.  Am marit pensiile si am crescut venitul minim garantat.

 9. 2013 – UN AN DE SUCCES IN POLITICA EXTERNA - intarim parteneriatele externe si, ca efect, atragem investitori straini pentru a crea locuri de munca in industrii importante, precum IT, auto, farma, agro si infrastructura. Vizite oficiale in SUA, China, Franta, Germania, Italia si multe alte state importante din UE. Un efect al acestui an - investitiile atrase in economie (efective sau angajate pentru viitor pe baza de acorduri si memorandumuri, din surse interne si externe, finantare publica sau privata – dar, toate, discutate, agreate si incepute anul acesta) vor depasi 10 miliarde euro pana la sfarsitul anului, cifra record pentru perioada post Revolutie. Ne tinem de cuvant din acest punct de vedere

 10. 2013 – UN AN IN CARE INTARIM LUPTA ANTI-CORUPTIE – S-au facut 364 de plangeri penale catre DNA, Parchet si alte institutii, pentru a ancheta neregulile comise in anii trecuti. S-a mentinut independenta justitiei, s-au alocat bugete mai mari institutiilor din zona luptei impotriva coruptiei (ex: ANI si DNA).

 11. 2013 – UN AN DE SUSTINERE A MARILOR PROIECTE: USL a inaugurat, pana la finalul lui 2013, cca 230 km autostrada, din cei 530 existenti si incepem proiecte noi (Comarnic-Brasov). Am reluat lucrarile la magistrala de metrou din Drumul Taberei. Am demarat mari proiecte de cercetare (ELI-Magurele), finantam programe de dezvoltare rurala si constructie de infrastructura, extindem proiecte de acces la internet de banda larga in Romania.

 12. 2013 – UN AN IMPORTANT PENTRU INDEPENDENTA ENERGETICA  A ROMANIEI. Pentru reducerea in timp a pretului la energie, am demarat proiecte care sa asigure independenta energetica a Romaniei. Am redus factura la energie cu 5% pentru populatie, prin amanarea acordarii unei cote de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila. Am refacut Hidroelectrica si am listat Romgaz la Bursa de la Londra. Am demarat lucrarile la gazoductul Ungheni-Iasi, atragem investitori pentru alte mari proiecte de investitii in energie.

USL


 

Autor A.Frangu 20 Decembrie 2013, 10:55 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii