Emisiune numismatică dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Castelului Peleș din Sinaia

De A.Frangu 11 August 2015, 11:45 Oferte

aversCu ocazia împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Castelului Peleș din Sinaia, Banca Nationala a României a lansat, din data de 7 august 2015, în circulatie o emisiune numismatica dedicata acestui eveniment. Conform comunicatului de presa dat publicitatii de BNR, lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Detalii în comunicatul de presa:

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 7 august 2015, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Castelului Peleș din Sinaia.

Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint şi din tombac cuprat) sunt următoarele:
reversValoare nominală     100 lei      10 lei          1 leu
Metal                         aur        argint         tombac cuprat
Titlu                         900‰     999‰        -
Formă                      rotundă    rotundă      rotundă
Diametru                  21 mm     37 mm       37 mm
Greutate                  6,452 g     31,103 g     23,5 g
Calitate                    proof        proof          proof
Cant                        zimţat       zimţat        zimţat
            
Aversul monedei din aur redă imaginea Castelului Peleș, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „100 LEI“, stema României și anul de emisiune „2015“.

Aversul monedei din argint redă imaginea Castelului Peleș, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României și anul de emisiune „2015“.

Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea Castelului Peleș, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „1 LEU“, stema României și anul de emisiune „2015“.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă statuia regelui Carol I amplasată în fața Castelului Peleș, inscripţia în arc de cerc „CASTELUL PELES“ și anul punerii pietrei de temelie „1875“.

Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.

Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de:
- 150 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat);
- 250 monede din argint.

Preţurile de vânzare sunt:
- 1.950,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare;
- 330,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Castelului Peleș din Sinaia au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Autor A.Frangu 11 August 2015, 11:45 Oferte
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii