"Plăteşte online în siguranţă! - #BuySafePaySafe" - campanie de prevenire şi conştientizare asupra fraudelor pe internet, lansată la nivel european
În perioada 4-15 iunie 2018, la nivel european s-a derulat OperaÈ›iunea E-Commerce 2018, o acÅ£iune comună a organismelor de aplicare a legii din 28 de state din Uniunea Europeană ÅŸi din afara acesteia. În timpul operaÅ£iunii au fost efectuate peste 200 de percheziÈ›ii domiciliare ÅŸi identificate 20.000 de tranzacÈ›ii frauduloase, au fost implicaÅ£i peste 200 de parteneri privaÈ›i ÅŸi confiscate mai multe categorii de bunuri: bani, droguri, carduri, dispozitive electronice.
La finalul acestei ample acÅ£iuni au fost arestaÅ£i 95 de infractori specializaÈ›i în comiterea de fraude È™i membri ai reÈ›elelor infracÈ›ionale din mediul online suspectaÈ›i de comiterea unor fraude online. SuspecÈ›ii arestaÈ›i au realizat tranzacÈ›ii frauduloase cu carduri de credit compromise, prejudiciul estimat depăşind 8 milioane Euro.
AcÈ›iunea a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică (EC3) din cadrul Europol, cu sediul la Haga. Centrul a primit sprijin direct de la comercianÈ›i, companii de logistică, bănci È™i companii emițătoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic în investigaÈ›iile desfășurate de autoritățile naÈ›ionale.
În urma rezultatelor obÅ£inute, cele 28 de state participante au lansat în data de 19 iunie a.c. Campania de prevenire ÅŸi conÅŸtientizare asupra fraudelor pe internet #BuySafePaySafe. România se alătură acestui demers, care reprezintă doar începutul unei serii de investigaÈ›ii operative, mai multe arestări fiind aÈ™teptate în următoarele luni.
Astfel, PoliÅ£ia Română, prin DirecÅ£ia de Combatere a Criminalităţii Organizate ÅŸi Institutul de Cercetare ÅŸi Prevenire a Criminalităţii, va promova pe teritoriul naÅ£ional, prin intermediul mediului on-line sau în cadrul unor întâlniri cu cetăţenii, mesajele campaniei, care au fost elaborate la nivelul EUROPOL, sub forma unor afiÅŸe ÅŸi a unor prezentări animate.
Inspectoratul de PoliÅ£ie JudeÅ£ean Brăila va difuza zilnic, în perioada 21-30 mai 2018, unul dintre cele 8 mesaje adresate cetăţenilor pentru realizarea în siguranţă a cumpărăturilor online.
Întrucât există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online, poliÅ£iÅŸtii brăileni vă recomandă:
- VerificaÈ›i dacă dispozitivul pe care îl folosiÈ›i pentru a efectua achiziÈ›ii online este configurat în mod corespunzător È™i conexiunea de internet este sigură;
- Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerÈ›ul online atât timp cât vă luaÈ›i aceleaÈ™i măsuri de precauÈ›ie ca È™i în celelalte tipuri de achiziÈ›ii;
- Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați banca emitentă;
- VerificaÈ›i-vă serviciul de internet banking în mod constant. AnunÈ›aÈ›i imediat banca emitentă dacă observaÈ›i plăți sau retrageri pe care nu le-aÈ›i efectuat dvs.
Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.
Scrie un comentariu