Rugă pentru un profesor cu lecții infinite...

De Ionel Lazarică 15 Ianuarie 2019, 13:44 Brăileni

prof FabianFabi, așa cum îi ziceam noi, colegii, era atât de prietenos în relație cu lumea, încât dădea impresia că se cunoaște cu toți, deși mulți dintre ei îl vedeau pentru prima dată. Iubea mai presus de orice discreția, acea bunăcuviință caracteristică persoanelor de mare stil, care știu că nimic nu ne înalță mai mult decât omenia. Cu zâmbetul său cuceritor și vocea blândă, știa să aplaneze conflictele, să se facă ascultat, știa până unde poate fi împinsă autoritatea.

Se spune că ”orice disciplină are o valoare prin ea însăși, dar are o valoare de trei ori sau de zece ori mai mare prin omul care este acolo, pentru a o preda”. Așa a fost și în cazul colegului nostru care, cu tact și cu răbdare a reușit să le insufle elevilor dragostea pentru fizică. Îți dorim, bunule nostru coleg, călătorie izbăvitoare! Rămas bun,Fabi!
(prof. Plopeanu Petrica)

Ar fi putut să rămână același coleg,cu caracter nobil, care întotdeauna avea o vorbă bună pentru fiecare, devotat și prietenos, omul care niciodată nu spunea ”nu” atunci când era rugat să dea ajutor cuiva. Iar când oferea acest ajutor o făcea firesc, fără ostentație, chiar dacă, poate, își sacrifica o parte din timpul său liber.

Ar fi putut  să rămână la catedră, să-și continue lecțiile de fizică, cu drag, pentru elevii pe care i-a iubit și pentru care avea o nețărmurită înțelegere, chiar și atunci când aceștia greșeau și ar fi trebuit tratați, poate, cu mai multă asprime. Este poate și motivul pentru care mulți absolvenți, acum studenți, reveneau frecvent la liceu să-l vadă, să-i povestească despre reușitele sau neîmplinirile lor, fiindcă știau că vor găsi mereu la domnul profesor o vorbă de încurajare.

Din nefericire, destinul a vrut altfel și azi ne despărțim de un om deosebit, un suflet cald și candid, neatins de asprimea și duritățile vieții, un om care ar putea constitui oricând un model pentru noi toți, nu numai ca parcurs profesional dar și ca umanitate. Dorul de el, dacă ar fi să rămânem în domeniul științei, pe care a iubit-o nespus, va fi un perpetuum mobile care va învinge legile fizicii. Bun rămas Domnule Profesor, bun rămas ”Fabi” al nostru, Dumnezeu să te odihnească în pace!
(prof. Lenicov Mariana)

Domnul profesor Butnaru Fabian a reprezentat un etalon pentru noi, cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Panait Cerna”. Un OM deosebit, blând, tolerant, destoinic și implicat în tot ceea ce făcea. Moartea domnului profesor Butnaru Fabian ne-a șocat pe toți, dar ne consolăm cu vorbele preoților care au menționat printre altele o frază foarte frumoasă „Dumnezeu a mai cules o floare din grădină pentru buchetul său”. Astăzi, domnul profesor Butnaru Fabian ne-a strâns din nou pe toți în jurul său, dar din păcate nu în laboratorul de fizică, așa cum se întâmpla de obicei, ci pentru ultimul rămas bun, însă în sufletele noastre va rămâne mereu viu.
(prof. Nazâru Teodorina)

E jale în liceul nostru….e jale în sufletele noastre. Un alt “stâlp” al liceului s-a prăbușit. Tăcut, fără zgomot, fără vreun semn. Ne-am cutremurat până în adâncul ființei. Cum să accepți brusc că nu vei mai auzi vocea încurajatoare, blândă, domoală care te întâmpina pe holul liceului sau în cancelarie? Cum să accepți că a dispărut colegul model pe care ți l-ai dori oriunde ai lucra? Mereu gata să ajute, binevoitor, generos, calm, cu o vorbă bună, împăciuitor, găsind întotdeauna o soluție la vreo problemă pe care o avea un coleg. Se spune că timpul ne ia oamenii dragi, însă niciodată amintirea lor. M-a impresionat ce au scris pe tablă elevii clasei a X-a C, unde domnul profesor era diriginte: “Vă vom păstra în inimile noastre, om drag al sufletelor noastre!”. Domnule director, domnule profesor, ne rugăm să moșteniți Împărăția Cerurilor, căci, cu siguranță, în inima noastră ați dobândit cea mai înaltă funcție – accea de Om adevărat, de coleg adevărat. “Doamne, fă-i nemuritori pe părinții care mor!”
(prof. Hîrtopanu Diana)

Sunt gândurile și sentimentele câtorva dintre colegii de cancelarie ai prof. Butnaru Fabian, de la Liceul Teoretic ”Panait Cerna”, un aristocrat al sufletului, care a plecat prea devreme dintre noi, lăsând îndurerați colegii, elevii și familia pe care o considera temeiul fundamental al existenței..  
Dumnezeu să-l odihnească!

 

Autor Ionel Lazarică 15 Ianuarie 2019, 13:44 Brăileni
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii