Petre Andrei

De 15 Mai 2011, 17:36 Brăileni
A fost un savant, sociolog, filosof, profesor si om politic.(n. 29 iunie 1891, Brăila - d. 1940, Iasi)

Viata

Petre Andrei s-a născut pe 29 iunie 1891 în orasul Brăila si, după finalizarea liceului, urmează cursurile Facultătii de Litere si Filosofie ale Universitătii din Iasi, pe care o încheie în 1913 cu „Magna cum laude”. Se specializează la Universitatea din Berlin, unde urmează un curs de logică si istoria filosofiei, care îl va ajuta să întocmească lucrarea de doctorat.

Desi scutit de serviciul militar, participă ca voluntar la Primul Război Mondial, în care se distinge prin acte de bravură, fiind decorat cu „Steaua României”, „Coroana României” si „Crucea de război”.

Imediat după război, obtine doctoratul cu teza „Filosofia valorii”. Devine profesor în învătământul liceal, iar din 1922 este profesor la Catedra de sociologie a Universitătii din Iasi. Ca profesor, se numără printre cei care se opun introducerii politicii în Universitate, fiind, de altfel, de-a lungul întregii sale vieti, un adversar extremismului, atât fascist, cât si bolsevic.

Intră în politică în Partidul National-Tărănesc, alături de numeroase personalităti ale culturii si stiin?ei, iar între 1928 ?si 1933 este deputat, calitate în care se remarcă prin activitatea parlamentară bogată, talentul oratoric si initiativele legislative. Este numit subsecretar de stat la Departamentul Agriculturii si Domeniilor (1930–1931), subsecretar de stat la Ministerul Instructiunii Publice si Cultelor (1932–1933) si ministru al Educatiei Nationale (1938–1940), în această din urmă calitate initiind, printre altele, o lege de organizare a învătământului superior.

Schimbarea regimului politic din România, prin renuntarea la tron a regelui Carol al II-lea si instaurarea regimului legionaro-antonescian (de extremă dreapta), a avut unele urmări pentru Petre Andrei: a fost scos din învătământul superior, urmărit, anchetat si persecutat. În urma unei perchezitii domiciliare, când urma să fie arestat de legionari, pe 4 octombrie 1940 a ales să îsi pună capăt zilelor.

Ignorat o perioadă, a fost redescoperit după 1970, când a început culegerea si retipărirea operei sale.

În 1991 a fost ales post mortem membru al Academiei Române.

Opera

Decedat la doar 49 de ani, Petre Andrei a reusit să realizeze 15 lucrări, 5 cursuri universitare, peste 40 de studii si articole de specialitate, 25 de recenzii, 35 de conferinte si cuvântări, 3 rapoarte la legi si peste 75 de discursuri si interven?ii parlamentare. Savantul este considerat drept unul dintre întemeietorii sistemului stiintelor sociologice din România.

Din principalele sale lucrări stiintifice se pot enumera: Sociologia cunoasterii, Filosofia valorii, Problema fericirii, Sociologia revolutiei, Probleme de sociologie, Sociologie generală.

sursa : Wikipedia.com


 

Autor 15 Mai 2011, 17:36 Brăileni
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate