Hariclea Darclée

De Redactia 09 Martie 2011, 21:38 Brăileni
Hariclea Darclée, una dintre personalitatile cele mai importante ale României,s-a nascut la Braila, pe 10 iunie 1860 într-o familie cu radacini elene. Mama Haricleei Darclée, Maria Haricli, nascuta Aslan, nepoata directa a domnitei Mavrocordat iar tatal, Ion Haricli, era mare proprietar în Teleorman. Asa cum scria N. Carandino în cartea Darclée. Viata de glorie si de pasiune a unei mari artiste, la nasterea ei s-a prezis ca “duduia va calatori mult si va fi mereu în sarbatoare”.

În copilarie, Hariclea a fost la un pas de a muri de febra tifoida. În februarie 1881, ea s-a casatorit cu tânarul locotenent de artilerie Iorgu Hartulary. În 1886 pleaca la Paris, unde se lupta din greu cu neajunsurile, desi primea de-acasa câte 500 de franci pe luna. Nici macar nasterea fiului ei, Ion, nu o abate din drum, continuând sa ia lectii de canto. “Am facut progrese si sper sa ajung departe. Mi se prezice un viitor stralucit" scria Darclée familiei.

Vocea sa exceptional cultivata i-a permis abordarea unui foarte vast repertoriu în cadrul caruia a interpretat roluri de soprana lirica lejera, soprana lirica, soprana lirica spinto, soprana dramatica, soprana Falcon, mezzosoprana si contralta.

A avut în repertoriu 58 de roluri din 56 opere compuse de 31 compozitori dintre care 12 compozitori de traditie si 19 tineri compozitori carora le-a interpretat operele în premiere absolute si premiere locale de foarte mare improtanta; din cele 56 opere intepretate, 32 sunt de traditie, 12 au fost interpretate în premiera absoluta si 16 în premiere locale de mare importanta; faptul ca 45 %, adica aproape jumatate, din repertoriul sau reprezinta opere originale, atesta pozitia singulara pe care o ocupa Hariclea Darclée în istoria tearului liric universal pe care a influentat-o într-un mod determinant.

In 1939 funeraliile au fost finantate de Ambasada Italiei. A fost înmormântata în Cimitirul Bellu.

La aniversarea a 135 de ani de la nasterea Haricleei Darclée, în 1995, orasul sau natal, Braila, i-a adus un deosebit omagiu, organizând Concursul National de Canto ce-i poarta numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco si asezat sub Înaltul Patronaj al Presedintelui României. Prima editie a Concursului International a avut loc în 1997 si de atunci se repeta la fiecare doi ani, în anul dintre o editie si alta având loc Cursuri de Maiestrie Artistica, Master Classes.

sursa: Wikipedia.com


 

Autor Redactia 09 Martie 2011, 21:38 Brăileni
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Litera 13  carti pdf gratis

 

 

Publicitate